About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Friday, 13 December 2013

Funny Friday

Haha.. nak gugur jantung hari >_< boleh pulak la sorang cousin kesayangan ni cakap dia suka kat i since first time he met me, masa tu i dah sekolah menengah and sekarang baru nak cerita. wakaka. cerita sekadar suka2 je la... hati tetap pada pasangan masing2 yang sekarang of course! hahahah... mengarut betul la... dah la hari jumaat nii.. org baru nak rehat2, nak tenangkan fikiran, ade je yang nak buat lawak kan :D :D

Tahun depan dia nak kahwin :) err i rasa i patut datang tutup muka time tuuu .....seriously kelakar gile bila cousin suka cousin :D


Now, nak cakap pasal sem ni... huagggrrrr... actually assignment belum siap lagi, ade dua submissions next week ok! and today, another assignment will be released! haaahh.. working like robot these few days. staying at IC for nearly 10 hours everyday, alone! thats sounds so stressful and indeed it is sftressful. this is all for the sake of learning something. If i dont bother to explore and really learn, I would not work this hard. but today, i feel like taking one day break because it is Friday. Friday is a day which I have to reflect my days and reflect everything I did...

This sem really taught me how to be independent. doing work all alone because each and everyone has different project. so we kind of could not discuss as no one understand your project except your supervisor. talking about my final year project, I kind of awkward to bombard questions to him  like I did to other lecturers. may be because the way he answered is kind of simple and doesn't allow enough time for me to generate ideas. and maybe the answers that I got from him is a bit vague thats requires me to get back and think!


and Please, this final year is so scary. Salute to those who managed to grad with first class honour and thats what i have been dreaming since i was in college :D Hopefully Allah grant my prayer.

And I really miss my BMW now. it is all day in Bristol and not coming to sheffield. so sad that I couldn't see it everyday. but its okay. small matter i guess.

okay, i guess I have to read something now. I've got usrah to attend this evening :D may Allah bless us :) keep the heart clean by remembering, worshipping Allah.. reciting and dua'..

have a blessed day!

Salam alaikum :)





Monday, 9 December 2013

A small reflection

sabar itu bukan mudah, tapi kena sabar kerana ada ganjaran bagi orang yang sabar.

betul la dan betul sangat la yang Allah bersama orang yang sabar sebab bukan senang nak bersabar. hanya oran yang diuji tahu apa erti sabar.lagi berat ujian tu lagi susah nak capai sabar tu. yang tengah type ni pun tengah tahan sabar sampai merah muka. i believe my muka tgh merah skrg. mane tak geramnye, library packed gila hari ni, susah gila nak jumpe tempat duduk, hari ni pulak kena guna computer library sebab nak guna software, selepas 3 minit akhirnya dapat PC. lega.

tapi memang kesabaran teruji, keyboard ni ade huruf2 yang kurang sensitif so kena tekan kuat2 which is annoying. then duduk pulak sebelah sorang manusia yang cakap non stop. cakap slow aku tak kisah, ni cakap kuat and tak henti2. Allah... menguji kesabaran btul.. aku end up terpaksa bangun jalan2 cari ketenangan. mmg takde pc lebih skrg, packed. so, last resort is pasang algu guna earphone at the loudest volume supaya aku tak dgr ape yg dia sembang non stop tuuu... harap sgt ade pc lain yang available lepas ni sbb aku tak suka buat kerja sambil dgr lagu kuat2 macam ni... unless i do mathematics. when i do mathematitics, i like musics to stimulate my brain. now, i need peace! to think and type my marketing management assignment!
 bersabarlah.

Tuesday, 19 November 2013

Final Year Project Presentation

Assalamualaikum..

Rasa dah lama sangat tak update blog ni, last sekali update masa beli kereta.. Alhamdulillah, kereta okay2 aje :)

Hari ni rasa lega sangat, syukur Alhamdulillah.. presentation pertama dah selesai :)) terima kasih Allah sebab permudahkan... kadang2 rasa tak deserved untuk mendapat pertolongan dari Allah, tapi kita ni hamba Allah,  nak mintak tolong pada sapa lagi....

Hari ni 18 November 2013, genap 23 tahun mak dan abah mendirikan rumah tangga... tak sempat nak wish sebab rushing here and there hari ni.. walaupun umur dah 23 tahun, dah ade suami, tapi perangai still macam kanak2 , tak call rumah sehari rasa rindu...

tapi okay pulak aku hidup kat Sheffield ni dah 3 minggu tak jumpe suami :)) kekuatan tu Allah beri dan Allah ambil semula..

Masih lagi busy dengan final year project, assignments, dan persiapan untuk apply kerja. For now, I decided to apply both work and PhD... mana dapat, itu yang aku sambar :))

will update some photos of today later :))

got to back to work.
Semoga Allah merahmati kita..

Saturday, 26 October 2013

My Dream has come true!

Assalamualaikum :))

Alhamdulillah.. Thanks to the Almighty Allah for the blessing that never ends. Rezeki yang Engkau kurniakan buat kami suami isteri :))

Semalam, secara officialnya, my dream since I was in school has come true. Tak sangka sangat Allah mengizinkan aku untuk mencapai impian tuu.... Allah membuka jalan, memberi rezeki dari jalan yang tidak disangka...Alhamdulillah, terasa sangat murah rezeki sejak lepas kahwin....

mungkin yang tak pernah baca blog saya tak faham ape yg saya sedang happy kan sangat ni...hehe... It's actually about my dream car :)))

ni kuncinya :))
Still dalam mode unbelievable dan rasa sangat-sangat bertuah dapat memiliki sebiji BMW pada usia yang sangat muda , 23 years old :))

Dulu masa sekolah, masa ternampak harga BMW dalam magazine, terus rasa down dan bermonolog "tak mungkinlah aku dapat beli kereta ni.. mahal giler" Impian boleh kata terkubur kejap

Tapi, sejak menetap di uk back in 2010, sini kan banyak jalan kaki, so everydayyyy nampak BMW lalu depan mata.. dalam hati ni "Ya Allah, aku teringin giler nak kereta ni"... Pernah sekali I stared at the car and my friend tegur "zaahhhh! tak payah la tengok macam tuuuuu :)) " haha.. tersentak jap... rasa macam mimpi di siang hari..

Sampai la suatu hari, aku determined nak beli kereta nii... dan akhirnya, yesterday, my dream comes true :)))

the end.
I love you, my car!

To my hubby, 

Thanks sangat-sangat sebab awak tolong realisasikan impian saya :)) thanks for this sayang!
You're the sweetest hubby!
I love you!

got to back to work, final year project!

p/s: tmy new baby is too sexy, tak boleh upload... hehe :))

Tuesday, 15 October 2013

Salam AidilAdha 1434H

Assalmualaikum...
Tahun ni dah masuk kali ke-4 sambut aidilAdha di perantauan... Rindu mak abah adik-adik di rumah :) Rindu nak makan masakan mak... bestnyerr adik-adik kat rumah, mak cerita dorang makan sungguh2 malam nii... lagi2 hujan kat pangkor tu, semua jadi lapar..

kat uk ni, saya tak semangat pun nak masak rendang. dengan takde kerisiknyer, terus terbantut nak masak rendang. so, saya masak lontong jer... sebab saya memang suka makan lontong pun :) ikut resepi google, alhamdulillah jadi :) not bad laa...



Selamat Menyambut Aidil Adha kepada mak, abah, ma, ayah dan adik-adik, sedara mara, kawan-kawan di Malaysia...Selamat menghayati erti pengorbanan dalam Islam.. Selamat menjalani ibadah korban.. Semoga Allah redha dengan kehidupan kita di dunia... Semoga dengan keredhaanNya membawa kita ke syurga... amiin...

Kepada suami tercinta, kita raya seprately lagi... but, it's okay.. we just have to be grateful.. Salam aidilAdha abang... semoga abang diredhai Allah.... b love you so muchh.

Esok, InshaAllah akan menunaikan solat aidilfitri beramai-ramai dengan Malaysian community di Sheffield.. harap ade rendang... rinduuu sangat nak makan rendang. *sebab ramai upload gambar rendang hari nii... *

Reminder for today,


may Allah guide us in everything we do, may we be better person from day to day... amiin...

Thursday, 10 October 2013

useful Tip for FYP

I think today I learn something about doing research project. Throughout the day I feel so so not happy, worried, overwhelmed, with my project which I think has no progress. I keep reading and reading but keep forgetting what I've been reading. Plus, while reading I feel so headache because all the journals I printed contain lots of jargons! It made me feel more and more worried after realising that I am behind the schedule. Well, there is no schedule, but I always refer to my best friend who has a pushy supervisor, who always ask her to send something every week..

So, what I think I can do now is to do whatever she does so that I am on the track. So, now I feel easy because I am currently preparing my project outline.

The tip is, in doing research project, you will feel easy soon after you start typing something. Trust me. So, type something!

Cheers!



Wednesday, 9 October 2013

It is my final year!

Last week ade orang tu beriya-riya cakap final year hasn't started la.. blah3... now, amekkau.. banyak gila benda tak settle, asignments, deadlines, reading loads of jornals, report outline yang belum settle.. aaarhhhgghh.. seriously mind brain cant stop thinking now.

and it's final year.. you have to face it , okay! it's not easy to graduate as an engineer with first class honour. :)

you'll be fine.

okay. keep it up and don't ever lose hope!

cheers!

Tuesday, 8 October 2013

Me and Him; different sets of mind!

TODAY is the start of second week of the autumn semester.. seriously, i dont know how to read the so many journals and articles for my research project. and when I saw my best friend already has her project content pages, i feel so so scared. immediately, i feel hopeless. (ape la awal-awal dah hopeless), the hopeless feeling became worst when she said she want to submit the final year project report one month earlier! omg. like seriously? hah... lucky her because there is someone who always push her to do this and that; her supervisor. and lucky me because i dont like to be pushed, so i chose a relaxed supervisor. hahah.. amekk kau, rileks habis.

Today, out of nowhere i beli keyboard! haha.. ceritanye, siang tadi ade sorang kawan ni nak jual keyboard nyer, then i yang dah lama gelabah nak belajar main ni laju je beli..hahah :D puas hati, dah beli baru mesej izz cakap "awak, saye beli keyboard"..
baby baru saye :D

Out of nowhere, Mesti suami saye blurrrr "apehal pulak bini aku ni tiba-tiba beli keyboard" hahah... lepas ni, boleh la main bila stress. berlawan sikit dengan jiran sebelah rumah ni haa.. tiap-tiap hari i dengar dia main lagu yang membuatkan i jadi mengantukk.. zzzzzz...sabo je lahh...

The funny thing about keyboard is i know how to play ONLY one song! which is "wake me up when september ends" hahaha... funny la, takkan la tiap-tiap malam nak main lagu tu jer.. nanti mesti hubby cakap i takde progress sebab sejak 2012 main lagu yang sama je! :p

selamat belajar main keyboard! 

Okayy.. ini pula cerita suami saye, Encik Ahmad Faiz.. soon to be Dato' Ahmad Faiz... **day dreaming**... hari ni katanyer dia happy sebab dapat main golf.. I wonder, sejak bila la hubby jatuh hati dengan golf? sebelum ni sibuk dengan repair helicopter la, beli segala benda yang berenjin... tup2, ade set kayu golf, baju golf, seluar golf, etc... then the latest, siap beli sebatang kayu yang mahal...errr... i tak tahu la nama kayu tu ape... no knowledge on that.. 

bila i dapat tahu izz ade hobi baru, i selalu cakap, "tak faham la kenape abg minat main golfff, pukul bola jer.. ape yang bestnyerrr, macam bosan je, after pukul then tak tahu bola tu hilang mane" hahaha.. 

Yes, indeed personally i don't understand why people loving it, maybe i should try once. tapi, football i okay je, siap faham lagi segala rules and strategy, yang tak bole blanye, siap hafal nama player satu team nii sekali dengan reserved players.. tapi ni dulu punya cerita la, sejak kawen ni, pandang sebelah mata je. tak layan dahhh.. :D

tengok tuu.. excited and happy giler orang tu dapat main golf... katanye "hole ni abg dapat par, sebab tu happy" as long as you happy syggg... i pun jadi happy jugakk walaupun assignment byk kena buat ^^
And the good news for me is, izz and his colleagues are planning a winter trip to european coutries :)) yeayy...
ade 3 negara yang suami saya pilih untuk travel winter ni :) *excited!!*
Even though it seems like I am gonna be the only girl on the trip, it doesn't matter. I don't care as long as my hubby is there with me :)) travel dengan hubby ni best :)  rasa secure je.. lagi-lagi dapat suami yang protective :)) sebab tu i always ajak izz pergi jalan2... :)) takpe izz, duit masing-masing.. hehe.. sebab tu boleh travel suka2 hatii.. heheh.. 

okay lahh... masa untuk study!
may Allah ease this final year of M.Eng :)
A journey to be an engineer one day, InshaAllah...

Assalamualaikum ^^

Sunday, 6 October 2013

Cerita Kita: *kahwin semasa belajar*

Assalamualaikum..

ehh dah 6 october eh? so, dah 15 bulan la saye jadi isteri awak :) cehh,, bulan pun nak kire.. dulu sibuk sangat nak update bila dah genap setahun bergelar isteri :)) to be honest, sekarang ni rasa rindu gilerrrrrr dgn suami yang jauh di Bristol tuuuu... and rasa bersyukur tak terhingga kepada Allah sebab suami dapat sambung belajar di uk dan dapat MARA after kahwin.. rasa macam rezeki turun dari langit. terbukti lepas kahwin ni, murah rezeki. ingat lagi, lepas kahwin, baru je nak merasa tinggal serumah, hubby dapat offer kerja offshore :) semua tu rezeki selepas kahwin...

Firman Allah:

"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"
(Surah An-Nur 24:32)

ayat ni memang satu berita gembira kepada saya :) ayat ni la saya guna untuk pujuk mak dengan abah untuk benarkan kahwin dulu... dan ayat ni merupakan suatu bentuk janji Allah, dan Allah maha menepati janjiNya.. memang personally dapat rasa nikmat rezeki Allah yang luas seperti dalam ayat  ni..Allah memberi rezeki dengan jalan yang tidak disangka-sangka.. :)) Alhamdulillah... setakat ni sedikit pun tak pernah menyesal dengan keputusan berkahwin in the middle of degree (read: berkahwin semasa belajar).. malah, result periksa baru-baru ni is like miracle to me.. subjek yang ramai fail, ramai dapat 40+, 50+, tapi saya dapat 81%.. husband yang tolong check result exam saya sebab internet kat rumah slow, masa husband sebut markah 81 tu rasa macam.. "aihhh, awak salah baca kot niii" it's a mircle, Allah wanna help me, I know that, Alhamdulillah... bukan ape, beriya balik2 dari dewan exam menangis dalam bilik... masa otw balik tu diammm je, sampai sorang kawan ni cakap "i know norazah will cry soon she reach home" ... aku tetap diam sebab speechless. exam paling worst aku pernah jawab, sampai rumah, izz tanye, "how was it? " then i jawab "it is either i fail or i get boarder-line mark" haha.. serious scary time tu.. then, monyok je dalam bilik. after few hours monyok, terus nangis.. such a horrible feeling time tu..
 
back to the story, perkahwinan ialah suatu yang menenangkan... first different thing yang saya rasa before and after kahwin is ketenangan tu.. i dont know how to describe the feeling, but to those who already married will know that. 

Now, I am no longer into the idea of belajar-kerja-kahwin... i was planning to do that before, when i was in college.. tapi, perancangan Allah itu yang terbaik.. now, I am so happy with my life, I am happy with my husband, he is my everything, I really love him and I will be loving him till the end of my time.

You are my hero
You are my cloth
You are my cover
You are my everything
You are my husband
You know who you are :))

I miss you.
See you next week!

Good night from  Sheffield, UK
Salam a'laikum..

Sikap dalam berdakwah

Dipetik (read: paraphrase) dari ucapan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man (Ijtima' Tarbawi 3.0)

Dalam berdakwah, ada akhlak-akhlak tertentu yang kita mesti jaga. Pendekatan yang digunakan mestilah menyebabkan mad'u lebih mendekati Islam, bukanlah semakin jauh dengan Islam.. Jangan mudah menghukum seseorang dengan melihat atau mendengar sesuatu kerana ilmu kita cetek. 
antara yang disyaratkan oleh nabi yang menunujukkan kenal seseorang ialah apabila:

1) kita pernah bermusafir dengan dia 
2) kita solat dengan dia
3) kita makan bersama dia

setiap manusia makan dengan cara yang berbeza. ada yang makan yang paling sedap last sekali... ade yang letak semua lauk, makan sekali gus semua...bila kita bermusafir bersama-sama, kita dapat kenal akhlaknya...adakah dia menjaga solatnya.. pointnye ialah jangan teralu mudah untuk menghukum..hanya Allah yang tahu isi hati hambyaNya..back tp the story, pendakwah bukanlah penghukum. apabila kita menghukum, kita mungkin mennyebabkan seseorang putus harapan.. manusia sangat memerlukan harapan kerana harapan ialah suatu bentuk berita gembira terutamanya bagi mereka yang berbuat dosa..dia akan berharap yang Allah akan mengampunkan dosanya..

Nabi menyarankan kita untuk mendekati masyarakat dengan cara yang pelbagai dan menggunakan approach yang baik. sebagai contoh, manusia suka apabila diberi penghargaan. maka berilah penghargaan kepada seseorang selagi tidak bercanggah dengan syarak. selain itu, wabassyiru, bahagiakan dia.. manusia suka akan perkara yang membahagiakan.. manusia beramal di dunia kerana mengharapkan sesuatu yang bahagia di sana, iaitu syurga.. 

Dalam dunia sekarang, setiap manusia mempunyai pendapat yang tersendiri dan setiap orang menulis pendapatnya di media-media sosial. Pelbagai fitnah disebarkan dengan lajunya. banyak cabaran yang dihadapi bila nak buat baik. maka sangat perlu untuk kita mempunyai amalan peribadi untuk menguatkan kita, untuk menjadikan kita seorang yang berjiwa besar. Antara amalan harian yang disarankan ialah al-Mathurat, ayat kursi, etc.. jadilah orang yang berjiwa besar kerana orang yang berjiwa besar takkan buang masa untuk memikirkan perkara yang remeh temeh, yang merugikan. kita akan fikir tentang perkara penting sejajar dengan fikh aulawiyat..sebagai hamba Allah, hidup di dunia yang singkat, kita mesti pandai mengatur masa kita, pandai membahagikan fokus kita kepada perkara yang perlu... sebagaimana yang difirmankan di dalam Al-Quran:

"Demi masa, sesungguhnya manusia di dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran"

Mintalah pertolongan dari Allah SWT.. wastai'nu bissobri wassolah.. sabar itu nombor satu, sungguh-sunggu kita perlu sabar... kesabaran yang tinggi amat diperlukan untuk menjadi istiqamah dalam perjuangan kita.. Janganlah mudah berkecil hati apabila kita diuji, apabila kita ada masalah dengan orang sekeliling kita dan akhirnya hilang.. kita ialah sebahagian kecil daripada mata rantai dakwah, maka istiqamahlah dengan perjuangan...

Islam itu rahmatan lilalamin... rahmat ke atas seisi alam.. maka janganlah rasa takut untuk membawa imej Islam di atas dunia ini..

Semoga kita berjaya memberatkan timbangan amalan kebajikan..
semoga kita berjaya menjadi hamba yang diredhai dan dirahmati olehNya..

p/s: semoga bermanfaa...
Salam..

Saturday, 5 October 2013

My Final Year Project

Yesterday, I managed to have an initial meeting with my final year project supervisor, Prof. PS.. And yes I am happy to do this project. I called it a research project. I purposely chose this kind of literature review project because of two reasons. 
macbook kesayangan yang memudahkan kerja saya.
Thank You abg for this ^^

First, this is my chance for me to know weather I enjoy doing research. Why? Because I am currently in a big dilema of doing or not doing PhD. arrrrgghhh... People around me really encourage me to do PhD especially me loved husband who frequently ask and ask me about that, and up until now, I still have no answer to them all. sometimes it is 50-50 , and sometimes 60-40 .. haha.. please dont say that I don't have stand. :p this is a big decision for me because it will take a lot of my time, not just a year, but i could be more than 3 years. It's like making a decision to take another degree.huhu... but this is different indeed, the workload, the stress-load are scary to me. but, at the end of the day, all the stress are compensated by the title of Dr. .... Dr. Norazah Muhamad Haisham :)) wahhhh... sounds so nice. *daydreaming*

The second reason of doing literature review project is : to be honest, I am tired of playing with numbers! hahaha.. I have been dealing with excel a lot since last year when I was doing my Design Project and up until working with SapuraKencana Petroleum. Oh... excel, can I stop using you for one year? ^_^ So, this time.. I wanna try something else.


my new peeps
And just now, I did some reading on "Encik Wiki" about my project, been reading for more than 3 hours, but gain so little input.. It made me think that even times run faster than what I've manage to learn today. Maybe I expected that I can learn so many things in that 3 hours! over expected. And now, it's already midnight and my brain is tired already. hopefully, I can continue my research early in the morning. Anyway, I cant sleep until I have some talk with my husband, waiting for him to call me, he is super busy now, like always :)) 

Back to the research project story, there is one thing that I want to achieve for this 9-month project. that is I want to produce a so-called 'research paper'.. cehh, aim so high mehh. hahaha.. tak salah kannnn... *don't laugh at me*... i know it sounds so impossible, oh please trow away the negative thought. Like always, I aim high so that I get the satisfaction... if my aim is already low, I might end up regretting something..nauzubillah...

so, the story begins...

And this is where I belong bak kata suami saye.. hehe.. gambar di Weston Park, Sheffield.. taken using my Iphone5, no editing..
Selamat menyiapkan Research Project!
May Allah ease the journey of my Master of Engineering.
May Allah guide me to be a responsible Engineer.
May Allah bless..
May Allah be the guidance in every single moment of my life..
amiin....

good night UK
good morning Malaysia

Cheers!
Assalamualaikum :)

Wednesday, 2 October 2013

Trip to Land's End of England


Thank you hubby sebab bawa saya pergi jalan-jalan pergi Land's End of England. sebelum ni tak pernah terfikir pun nak pergi tempat tu, tiba-tiba je hubby ajak, siap tunjuk peta lagi kat saya.

Land's End is the southest and westest part of England.. 


Ape lagi, excited la nak pergi kan. lagi-lagi pergi dengan kereta, bebas nak berhenti kat mana-mana :) Yang sweetnyer, pagi tu hubby masakkan nasi goreng kampung untuk bawa bekal, katanya nak picnic kat tepi pantai... *sweetnyer la hubby i ni* sepatutnyer si isteri la yang masakkan...huhu..

yang kelakarnye, masa sy turun dapur untuk rasa masakan suami tu... sy pun cuba la rasa sesudu.. actually lapar pagi tu.. sebab tu tak payah panggil laju je turun kan ..

"pelik nasi awak ni ".. sy ni dah ler tak pandai masak, lama punya fikir baru sedar rupe-rupenya hubby lupa nak masukkan cili padi!! .. patut la rasa ade yang kurang :) haha.. ape la awak niii..

Land's End


berikutnyer, gambar picnic di st. Ives bay :) dapat jugak aku jejakkan kaki di atas pantai uk.. selama ni duduk kat darat je, nak tengok laut pun susah.. so, rasa happy sangat dapat rasa air lautnyer yang sejukkk dan dapat duduk makan-makan tepi pantai dengan suami :)









To my izz, sorry sangat  sebab movie night kita tak jadi.. terdemam pulak malam tuu... so, balik je terus pengsan. next week kita tengok movie k! :) I hope this half-day-trip would be in our mind even after decades of time. i called it a sweet memories :D thanks to pokdin and piye jugak sebab sudi jalan dengan kitorang :)

p/s: iloveyouhubby!






Kereta Pertama Saya ^_^

Tahun 2013 hanya berbaki 3 bulan je lagi... dan inshaAllah 3 bulan je tinggal untuk save money to get my first car. perasaan? emm.. belum excited lagi.. rasanya memang ade masalah takde perasaan sejak zaman sekolah lagi.haha.. takpe lah.. nanti kereta tu dah ade depan mata baru la nak excited terlebih kan. agak-agak berani ke tak nak drive kat uk ni. hubby dah ade kereta yang dia beli time summer, then nak beli kereta satu lagi, takkan kedua-dua kereta hubby nak jaga. cehhhh.. mula la berangan nak letak kereta depan 5 Filey kan. *berangan je la* bawa kereta pun laju sikit je dari kura-kura. :p

Semalam jalan balik dari kedai Yafai tu ternampak sebiji kereta BMW, 3 series agaknye depan rumah budak-budak lelaki, perghhh... dalam hati "sape yang dah beli kereta niii..." lagi bersemangat rasa nak beli kereta. yang tak boleh bla nye, bila sampai right in front of the car, boleh pulak aku berhenti jalan untuk usya plate kereta dia, kalau la tuan dia nampak, buat malu je usya kereta orang macam tu.. haha.. takdela, actually from plate kereta tu kita boleh tahu kereta tu keluaran tahun berapa :) so, aku dah tahu la.. hehe.. curious terlebih sikit bila nampak kereta BMW ni.. masalah betul, sejak sekolah lagi dah bermimpi nak beli satu... bila usya2 harga, dalam hati kata memang tak lerrr... mahenyerrr... tapi, rezeki Allah tu datang dengan jalan yang tak di sangka-sangka, siapa sangka izz yang dulu belajar kat unikL, tiba-tiba dapat tawaran belajar uk... plus, izz semangat pulak nak realisasikan impian aku ^_^ thanks izz! you're the best husband! 

p/s :bukan cakap you're the best sebab kereta je tau, abg memang the best pun.. mane nak cari suami macam abg.. sobss.. i wish you were here with me. next week, i nak jumpe you k!

back to the story, actually after beli kereta nanti kitorang kene struggle sikit la untuk bayar cukai nak bawa masuk kereta tu ke malaysia.. maklum lah,  46% rakyat malaysia memilih untuk bayar cukai-cukai yang mahal tu kan, maka kita pun terpaksa la jadi mangsa keadaan. kene bayar la kan cukai yang sama mahal dengan kereta tu :)))) kadang-kadang tak faham dengan mentaliti yang tak suka perubahan ni, to be honest, aku teringin sangat nak tengok tampuk pemerintahan kerajaan persekutuan bertukar. sejak merdeka sek sek tu je yang berkuasa, dari anak ke ayah, ke menantu, dsb.. bosan la, lagi-lagi sejak harga minyak naik 20 sen ni kan, aku rasa terpukul betul. boleh pulak rakyat rasa terpukul dengan kerajaan sendiri, sepatutnya rakyat rasa sejahtera dengan kerajaan, aku seolah-olah rasa "haaa..amekk kau, ni lah hadiah kemenangan kami dalam pru, wakaka" .. sampai ke situ aku terfikir... aiseyyy.. my big concern is, bila harga minyak naik, confirm la harga barang lain semua naik! tapi, kerajaan heran ke semua tu! entah.

back to the story again, apa kita boleh buat, kumpul la RM 40 000 untuk bayar cukai kereta! padan muka *_* berleter pun bukan boleh ubah ape-ape, mereka nak kaut duit rakyat :)) unless, aku guna cable! untunglaaa rakyat uk, kereta murah-murah.. hubby beli kereta harga 500 pound je. hahahaha. dengan kurang tol nye, jalan balik bristol guna highway 3 jam, takde jumpe sebiji tol pun :) terbaik!

okay, setakat tu je coretan tentang kisah seorang yang nak beli kereta ^^

 

the real final year hasn't started

Dear blog,

I'm currently in my department. Relaxing, keep checking my email, waiting for the email from my supervisor because he said that he will email me the date of our first meeting. Just confidently dropped one module and replace it with other module that I think will make my life easier.

Today is the second day, the class which was supposed to be 2 hours ended up only 45 minutes, then now i just sitting, chit chatting, searching, emailing friends, and now i don't feel like doing anything.

yesterday has been so remarkable to us. i think i would call it as an epic failure where me and my friends did something really silly and it is so embarrassing to tell other people.haha. imagine how shameful it is. lol. we three promised each other to keep it low.. haha.. but im sure one day , 3 of us will recall this silly day.  :D

Saturday, 21 September 2013

Bila perlu bersyukur

Assalamualaikum..

alhamdulillah, saya sedang berada di Doha Airport sekarang, menanti flight ke Manchester Airport. Perasaan sekarang, tak sabar sangat nak jumpa dengan izz. bestnye sampai airport nanti ade seseorang tunggu.. transit lama sangat kali ni, so tak tau dah nak buat ape.. nak baca buku pun macam tak masuk je sebab keletihan.. nak tengok movie pun takde mood.. hanya bermotivasi untuk duduk saja je sekarang ni..

flashback cuti summer:

cuti summer kali ni mengajar aku banyak benda baru. antara yang paling terkesan sampai sekarang ialah cara untuk menjadi hamba yang bersyukur. kadang-kadang kita rasa kita ni dah cukup bersyukur dah, kita nasihat orang, kita motivate orang yang sedang sedih supaya bersyukur, tapi ada satu detik tu, aku rasa perasaan bersyukur yang sebenar..perasaan bersyukur tu datang semasa aku pergi ke hospital ipoh untuk selesaikan suatu urusan, aku ternampak beberapa orang pesakit yang kurang dari segi fizikalnya. masa tu.. aku rasa aku ni tak layak nak merungut lebih-lebih kalau tuhan bagi aku susah sikit sebab ramai lagi yang lebih susah daripada aku..perasaan bersyukur tu datang dengan lebih dalam apabila adik aku cerita kat aku, dia ternampak seorang ayah ni, anak sorang, ade isteri...datang ke hospital dalam keadaan tiada kedua-dua belah tangan...di hanya mampu duduk dan tengok sahaja apa yang berlaku di sekeliling dia. adik aku cerita lagi, anaknye terjatuh atas lantai, tapi si ayah hanya mampu melihat, tidak mampu untuk mengangkat anaknya tu...Allah...sebak rasa hati bila adik aku cerita kisah seorang ayah tu...aku pun mula fikir macam-macam, aku cakap jat adik aku, rupanya tangan dengan kaki, tangan lebih penting relatively kan? sebab kalau takde kedua-dua kaki masih lagi boleh bergerak naik kereta roda dan tangan masih lagi boleh buat macam-macam kerja... tapi bila takde kedua-dua tangan, apa je yang dia boleh buat.... tiba-tiba aku terfikir pulak kisah seseorang yang aku baca di internet... kisah seorang kanak-kanak yang dilahirkan tanpa kedua tangan. tapi ibumya melatihnya untuk berdikari sejak kecil dengan membuat semua aktiviti menggunakan kedua kaki yang ada. dan dalam kisah yang aku baca tu, anaknya berjaya menjadi seorang pilot, pilot yang hanya menggunakan kedua kaki.. so, nak menunjukkan tanpa kedua-dua tangan pun masih boleh bekerja. tapi idea ni di'counter' oleh adik aku, menurutnya, kalau sejak bayi dalam keadaan begitu, memangla dia akan jadi expert buat semua benda guna kaki, tapi kalau dah biasa guna tangan tiba-tiba tangan takde macam mana? perlukan high mental strength dan high motivation tu...

begitulah kisah perbincangan antara aku dgn adik aku..pengajaran yang nak dibawa di sini ialah, walau macam mana pun keadaan kita sekarang, jom la jadi hamba yang bersyukur, bersangka baik dengan Allah dan jangan putus doa kepada Allah.. kekuatan utama kita ialah Allah.. kadang-kadang, memang berat kita nak terima sesuatu, tapi kita perlu terus cuba dan cuba walaupun kadang-kadang kita rasa apa yang berlaku ni macam mimpi.

Hidup ni tak selalunya indah... bila kita dah gembira sakan selama 20 tahun, mungkin Allah nak tarik kegembiraan tu seketika... mungkin Allah nak balasnya dengan syurga untuk kita...

bersyukurlah.. Allah menguji hamba-hambaNya yang terpilih. ujian tanda Sayang Allah pada kita.




Wednesday, 11 September 2013

IKLAN GAMAT KERING (gamat emas pangkor)

[IKLAN]

Kepada sesiapa yang perlukan gamat kering bolehlah cek link di bawah. ni gamat emas pangkor yang dikeringkan, ada banyak khasiatnya.



Jika ada pengedar atau broker gamat kering yang memerlukan stock gamat kering, boleh klik link di bawah atau boleh contact number ni 017 5745714 untuk maklumat lanjut.

Terima Kasih.


http://www.mudah.my/Ibu+gamat+pangkor-23159555.htm?last=1

kenangan makan durian gemuk..

alkisah pada 7 september 2013, kami pergi melawat adik di asrama. then, kami pergi ambil buah durian yang agak banyak di rumah kawan kakngah di lekir. disebabkan teringin sangat nak makan durian, aku jadi excited nak makan durian tu kan..haha.. dalam kereta pun jadi makan, pelik tengok adik aku, Halim makan 2 ulas je, aku pun tanya:
"2 je lim? " 
"tak mau dah. menyenyeh"

aku pun pelik la.. hai.. takkan halim yang suka buah makan sikit je..

aku pun usya la buah yang sudah dikupas, ade dalam bekas. ade 7 ulas. terkejut tengok ulas-ulas durian tu yang sangat besar. "gemuknya isi durian ni. "dengan nada terkejut. aku pun cuba makan, patutla halim makan sikit je, durian ni terlampau tebal isinya, makan sikit dah rasa tak nak makan.

alkisah di rumah pulak, lepas maghrib kitorang satu keluarga duduk ramai-ramai nak makan durian. ade 6 biji semuanya. biasanya 6 biji tu boleh habis dalam masa kurang 15 minit. dan semua akan berebut-rebut nak makan.haha.... tapi kali ni, sekali ambil seulas, makan masa hampir 5 minit nak habiskan. haha... semua makan slow je sebab isi durian terlampau tebal.. haha.. end up, kitorang hanya mampu makan 2 biji setengah je. semua orang surrender... haha. durian tu sangat sedap tapi isi nya besar sangat2, lagi besar dari buah epal. 

tak sempat nak ambil gambar durian tu. ade yang dalam bekas je.. 
esoknya, durian tu ade baki 3 ulas, aku nampak ashraf buka peti sejuk nak makan, aku pun cakap..
"ap, ambil la dua, kak nak satu je"
dengan lajunya ap jawab "takmau!"
kami yang dengar ap jawab macam tu tergelak sebab for the first time 'hantu durian' tolak pelawaan .. hahaha.. 

tu je coretan tentang durian yang gemuk.
tahun depan nak makan lagi la durian ni ^^

Tuesday, 10 September 2013

**23th birthday**

Thanks to Allah, I am officially 23 now :D 


Tahun ni saya sambut birthday dengan family without my hubby. Tahun lepas paling best sebab dapat sambut birthday first time dgn hubby and of course dengan family. sebab birthday masa summer break kan. :) memandangkan adik saya, Mursyidah birthdaynyer 9 sept, so kitorang kongsi kek tahun ni :) 


Tak sabar nak dapat birthday gift dari suami.. izz cakap dia ade surprise untuk i bila sampai uk nanti ^^

To my hubby, thanks in advance k! i know i will be happy on that day. I really miss you.






To those who wish my birthday on facebook and message, thank you very much.. May Allah bless all of us and lets be a better person :)


Thursday, 5 September 2013

Ujian itu juga satu nikmat

Kadang-kadang kita menganggap bahawa ujian yang kita terima bakal berakhir, kita menarik nafas lega dan gembira kerana Allah telah memakbulkan permintaan kita selama ni, tapi ujian itu masih belum berhenti.. kita kembali kecewa, kita pun mengadu lagi kepada sang Pencipta, tiada tempat bergantung lain selain kepadaNYA.. Kita sedar hikmah semua ni, Allah mahu dengar rintihan hati kita lagi dan lagi.. apa yang kita boleh buat ialah teruskan berdoa dan berdoa.. sedih mana pun, ingatlah kita bahawa Allah sentiasa bersama orang yang bersabar.. Khabar gembira untuk orang yang banyak bersabar.. 

Kepada yang menanggung ujian Allah, mungkin balasan bagi ujian ini syurga. Terlihat satu kisah di mana seseorang yang sedang diuji oleh Allah itu dahulunya sedikit liat untuk solat awal dan agak culas untuk membaca al-Quran, tetapi sejak menerima ujian, dia menjadi hamba Allah yang sangat taat, solat awal waktu setiap hari, subuh pun senang nak bangun, dan mengaji al-Quran tiap-tiap hari. aku nampak balasan syurga pada apa yang dihadapinya. dugaannya berat dan maha hebat. tak terbayang jika ujian itu menimpa diri yang menulis ni. aku hanya mampu berdoa dan beursaha untuk kesenangannya. yang pasti, Allah sayang kepadanya. :))

                   -------------------------------*********************------------------------------

begitulah sedikit-sebanyak yang dilalui sepanjang tahun 2013... :) duka macam mana pun dalam hati, luaran tak boleh la nampak muram je kan.. duka itu biarlah Allah yang tahu, tak perlu nak tunjuk melalui riak muka, habis semua orang tanye nanti.. hehe...

Cuti summer 2013 dah nak habis, berbaki kurang 3 minggu.. akan kumanfaatkan sebaik mungkin terutamanya untuk adik aku yang bakal menghadapi SPM tahun ni. okay. dah tak mampu nak type lebih lagi. sedikit sebak dengan musibah yang melanda. namu redha itu suatu yang ada dalam hati sepanjang perjalanan ni kerana aku seorang hamba. :)

satu lagi coretan hati. semoga kita menjadi hamba Allah yang sabar dan redha dengan unjianNYA kerana ujian itu juga satu NIKMAT dari Allah untuk hamba-hambaNYA. :)

Salam :)

My Internship Story

Salam and Hi to all,

It's been long time :) I was quite busy with so many matters which I had to settle before coming back to uk. so, here is some of my sharing of the summer internship placement :) happy reading.

Even though internship went not so long, but the experience gained matter so much, I would say. It is something that we have to face ourselves. Now, at least I’ve got the idea of how is the life of an engineer. The internship managed to widen my thought on working life. Working life is not as I thought before, it depends on which company you working for, how big is the company, how big is the project, etc. The knowledge that I gained so far from college and university is hardly applied, haven’t applied it at all and I believe that the people in the industry faced the same. What is required is "SKILL". this is my point of view; the degree that we hold just make us stand out, but to work as an engineer, it requires skill. That’s why some people said that if someone has no degree but has got the skills required, that someone can also do the engineering work.

The second thing, I have seen the importance of knowing someone in the industry, meaning to say: having connection. Things can become easy if there is someone who could help you. Long procedures can becomes short when there is connection. This is a real life situation. No wonder why some people couldn’t be bothered to really follow all the created long procedure as long as they sure that there is no big harm behind it.


For my internship, I've been working in the largest oil and gas company in Malaysia. I worked in the engineering department. Almost everyday, I see all of them busy with the projects. Working in big company like this has shown me different kind of working style. It made me see many types of people. From my first day (induction day), till the last day, I know which kind of people make things easy and which make things difficult, also which is highly motivated and which cant be bothered, etc. 

As a chemical engineering student, I really looking forward to having some chit chat with chemical engineering graduates over there. I managed to bump into few people who really did chemical engineering in uni but currently are not doing chem eng work. That sector that I worked is dealing with fabrications of materials, manifolds, subsea distribution hub, etc. Thus, the engineers over there mostly are mechanical, piping, suction, etc. Even chem eng graduates will end up doing other type of engineer works. Meaning to say, the are not chemical engineer there. haha... Something to ponder so much. I kept thinking about that as I really dont want to do others profession, currently. 

Doing internship exposed me to the real working life, this shall help me to make up my mind weather to  pursue my PhD.  hhmm.. seriously I am having no fixed answer currently. 

To my dear husband, sorry eh sebab sy tak boleh nak decide lagi :) sabar k... 

There are many more to be shared here, will try to write them next time k ^_^

Thanks for reading !

salam.

Tuesday, 13 August 2013

sedikit coretan hati...

Assalamualaikum..

Rindu giler nak update blog..hari ni semangat nak update sebab hubby cakap blog ni dah ade labah-labah.. haha.. hubby sokmo kata gitu... :D

Raya kali ni kurang best sebab tak dapat beraya dengan suami.. sobs.. and sedara mara pun ramai tak balik.. so, rasa a bit different this time.. tapi, still not bad sebab dapat sambut raya dengan family kat pangkor ni :)) oohh,.. baru teringat ape yang menyebabkan raya kurang best.. hhmmm... next time lah cerita kat blog nii..inshaAllah tahun depan nak raya dengan suami.. tak best la sorang2.. macam single pulak.. padahal dah kahwin...

hari ni macam biasa lah kerja.. so far, internship went well.. seriously dah dapat gambaran macam mana kerja seorang engineer.I feel so lucky that I got offer to do internship.. At least, I already have the so-called industrial experience :) thanks to my two besties for forcing me to apply and apply :) hehe.. baru 2 minggu internship, panjang lagi perjalanan.. harap-harap aku dapat pengalaman yang lebih best :)

Perasaan sekarang, tak sabar-sabar la nak settlekan urusan di Malaysia dan balik ke pangkuan suami.. haizz... dulu tak pernah pun excited nak balik uk.. tapi kali ni lain sikit sebab ade someone yang tunggu kan.. :)nanti mesti sedih jugak macam biasa sebab tinggal family especiall adik kecik .. sobs...

To my hubby, seriously I miss you so so mucchhhh.... hhmmm... 3 months is too much i guess.. nak buat macam mana kan, ada tugas yang perlu diselesaikan di Malaysia ni.. so, sabar eh... 22 Sept nanti kita jumpe k :))

Mesti ramai yang pelik kenape azah tak tinggal di uk je dengan suaminya.. saya balik ni bersebab.. bagi yang tahu tu tahu la.. yang tak tahu harap takde yang prasangka.. tahun 2013 ni tak seindah 2012, Allah bagi gembira pada tahun 2012, tahun 2013 Allah bagi kita sedih pulak.. hidup ni memang ibarat roda... kadang2 kita di atas, kadang2 kita di bawah... tak boleh nak expect kita berterusan gembira....macam mana pun, tanggungjawab sebagai seorang hamba mesti diteruskan...

Satu pengajaran besar pada tahun 2013 ni, pada saat bila kita rasa takde sorang manusia yang dapat bantu kita, masa tu lah kita rasa nikmat pergantungan kepada Allah... selama ni kalau susah, mengadu kat Allah dan pada masa yang sama kita tahu ada orang yang boleh bantu kita.. tapi, dugaan tahun ni...... hebat.. takpelah.. Allah rindu nak dengar rintihan hamba-hambaNya...  :))

Antara aims cuti summer kali ni, internship, lesen motor & kereta, ajar adik tuisyen... masa pun dah tak lama...tinggal lebih kurang 5 minggu je... haizz.. tiba-tiba rasa cuti summer berlalu begitu pantas..

Hari ni raya ke-6, so nak ambil kesempatan ni untuk memohon maaf zahir dan batin kepada semua yang baca blog ni... Semoga Allah redha dengan kita, semoga mak ayah & or suami kira redha dengan kita :))

okay lahh,.. till we meet again next time..

salam wbt.







Wednesday, 17 July 2013

The First Wedding Anniversary

Tak dapat sambut anniversary seperti yang dirancang disebabkan jadual yang unexpected.. hubby start cuti summer lambat plus, I have to come back home due to some unavoidable reasons.. so, sambut dalam fon call je lah..

tapi takpe.. yang penting sama2 dapat muhasabah dan improve for the years to come :)

copy from hubby's fb:
just to keep in mind as our very first celebration :)

1st anniversary.. Alhamdulillah.. Pejam celik pejam celik setahun sudah perkahwinan.. Masih jauh perjalanan.. Alhamdulillah Allah permudah ketika bertemu kesulitan dan ujian Nya. Terima kasih kepada keluarga terutama Ma, Ayah, Mak, dan Abah yang sentiasa dibelakang membantu kami ketika memerlukan utk melayari bahtera kehidupan. Doakan kami menjadi anak dan pasangan yg soleh dan solehah dan bermanfaat untuk perjuangan Islam. To all family members, i love u.. I love you Ma, Ayah, Mak, and Abah!

Happy 1st anniversary zaujati Norazah M. Haisham ... Menyambut anniversary berjauhan buat kali pertama.. Semoga kita tbh menghadapi segala ujian alam perkahwinan... Semoga menjadi isteri dan anak yg solehah.. Thanks for everything in this a year of marriage.. Love you fillah!

Izz
6th July 2013
Bristol,Uk

P/s: Post ni agak lewat sebab ade masalah connection plus quite busy these days :)

Monday, 15 July 2013

Salam Ramadhan al-Mubarak 1434 H

Assalamualaikum kepada semua :)

dah bersawang blog ni..sebab masalah connection kat rumah ni...
Alhamdulillah.. masa pantas berlalu, kita sudah pun berada dalam bulan yang mulia.. syukur kepada Allah sebab kita masih diberi peluang untuk menyambut bulan Ramadhan kali ini, bagi mengumpul sebanyak amalan2 kebaikan untuk bekalan di sana yang kekal...

Sedar tak sedar, dah lebih setahun berlalu sejak tarikh pernikahan kami tahun lepas.. tak sempat nak update pasal wedding anniversary kami yang pertama.. alhamdulillah , walaupun berjauhan .. kami tetap tak lupa each other and always remind each other...

update pasal sekarang, sekarang ni saya stay kat rumah, jadi cikgu tuisyen untuk cousin and adik2 kat rumah ni.. inshaAllah lagi 2 minggu saya start internship training di Sapurakencana Petroleum, Lumut... so, sementara tak kerja ni, boleh la luangkan masa untuk ibadah2 bulan Ramadhan..

okay.. lagi setengah jam nak berbuka... nak hidang2 makanan...

selamat berbuka semua :)

Ramadhan Kareem!

:))


Monday, 1 July 2013

second half of 2013

Alhamdulillah .. lesen L dah settle.. lepas ni tunggu sebulan then boleh la test jpj.. HAHAHA.. looser giler :P 

hari ni 1 July, supposed start internship hari ni,, tapi, takde vacancy untuk july sebab i lambat apply.. so, ade masa sebulan lagi untuk berehat2... tkde la rehat macam boss pun sbb aku jadi cikgu tuition cuti ni.. boleh la brush up silibus2 sekolah menengah dan sekolah rendah haha :D

Ramadhan dah makin dekat... awkward nyer puasa kali ni, hubby takde.. kalau la uk tu seberang laut,berangan je laaa.. rindu giler kat suami sekarang.. tapi, apa boleh buat, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian... masing2 ada tugas masing2 sekarang ni..

hari ni dah 1 July.. 6July ni, around 10 pm.. genap lah setahun usia perkahwinan aku dan faiz :))
first anniversary yg sangat dihargai... walaupun berjauhan..

okay, perlu bersiap2 untuk jadi cikgu..
will update again later :)

Sunday, 30 June 2013

Home Sweet Home :))

Assalamualaikum

lama giler rasa tak update blog ni... bak kata suami saya, "blog awak dah bersawang tu".. hehe..
Alhamdulillah dah 2 minggu aku di Malaysia..alhamdulillah dah sihat dari demam dan batuk.. agak terkejut dengan cuaca yang super panas dek jerebu yang sangat teruk..

alhamdulillah sebab Allah bagi kekuatan untuk aku berdiri teguh sekarang. walaupun kadang2 rasa sedikit awkward akan perubahan yang Allah takdir, tapi Allah iring aku dengan kekuatan... Allah sumber kekuatan aku :))


RESULT:
Alhamdulillah jugak untuk result 3rd year yang aku tahu dari personal tutor aku, dia cakap again result aku excellent. dia happy untuk aku. alhamdulillah, sangat2 aku tak sangka aku masih dapat kekalkan result first class :) yang lebih bestnye , ranking aku dalam kelas sangat mengejutkan.. tak sangka sangat I came 4th in the class, di belakang 3 orang anak orang putih. alhamdulillah, mungkin ni rezeki orang yang dah kahwin kot :)) apa2 pun, semua ni pemberian Allah ...

Aku harap suami aku pun bersemangat jugak untuk lebih berjaya dalam pelajaran..

Emm.. agak looser, actually aku ni baru terkedek2 nak buat driving licence..ehee.. inshaAllah rabu ni dapat lesen L. then, awal august boleh la test JPJ untuk lesen P .. hehe..

SUMMER PLACEMENT:
and another one good news, alhamdulillah..internship yang aku 'hunt' like crazy akhirnya aku dapat jugak.. inshaAllah August-September ni aku mula internship di Sapurakencana Petroleum Lumut :) rezeki untuk aku menimba pengalaman untuk jadi engineer :))

hari ni 30 june dah... kalau tahun lepas, at this moment aku tengah sibuk dengan persediaan untuk berkahwin... lagi 5 hari, genap setahun usia perkahwinan kami... alhamdulillah, sampai sekarang, aku rasa beruntung sangat2 jadi isteri kepada suami tercinta, Ahmad Faiz :)) I love you, abg..

okay.. setakat ni je untuk kali ni, sekarang nak pergi berlatih bawa motor jap.. dah hampir setahun tak bawa motor... rasa trauma semacam tengok motor.. hmm..

and lepas ni jugak nak ajar adik tuisyen..


okay.. see you again!

Monday, 10 June 2013

Dream Car

Just to share

This is my dream car :)

Planning to buy BMW 5 series next year!  :)) can't wait to have one since i've been dreaming to own BMW since school :)

and my hubby is willing to help me to fullfil my dream.. hopefully, my dream comes true :) inshaAllah..



Saturday, 8 June 2013

Alton Tower :D :D

Hah.. finally, after been planning and cancelling so many times since first year, we did it today! such an awesome trip with classmates! having so much fun today..








Such as stress relief when we went after final exam:)

Hopefully, this would be our sweet memory together! 

You guys really made my day!

Friday, 7 June 2013

Exactly one month from now! First Anniversary :D


Alhamdulillah and thank You to Allah for such a blessed marriage :)

Thanks Allah for granting me a very lovely husband.. I am so grateful to have him as my husband! He is the best husband!

Dear hubby,

I love you , fillah..

I really really hope that we can be husband and wife again in Jannah :) together with our dearest ma ayah mak and abah and all the sibling!

That's the ultimate dream ever!

I know I made many mistake to you, I know you always forgive me...

What can I say is I always miss you, and I will always love you till the end of my life.


-b-
your wife..

That's the End of 3rd Year

This is:

Proper saying of goodbye to our friends who graduating this year
Proper Post-exam celebrartion
Proper celebration of finishing 3rd year


We had a memorable, epic picnic today! I believed that It would be the most remarkable picnic ! why? because out of nowhere, in the middle of picnic, suddenly we all got chased away of the park by the park warden.




we was like "what's happening?? " everybody moved away... they moved all the stuff and clear the park.

I looked at the sky.. I saw a helicopter passing the park. I was like.. "helicopter? whats actually happened"



Suddenly I heard a voice " look, we got chased out because there are people doing bbq over here,
we can't bbq here"

and I also heard from one of my friend "we're going to die..." haha.. so funny..

Suddenly, the sound of helicopter engine getting louder and louder, and our stuffs are flying around! We ran under the tree! then "ooo, there is hospital nearby, this must be an emergency case"

there was BBC crew with big video cam, then again.. we guessing so many things, why with BBC? who is the sick person? public figure? bla3..

haha. so epic ending of our picnic!












Wednesday, 5 June 2013

I did it .. Finished my third year

Alhamdulillah..The most gratitude to the Almighty Allah, my Love.

Alhamdulillah.. the feeling of relief when the last exam went well.. Even though, as a whole my final year exam wasn't as I expected, but I don't care anymore. as I know that Exam is not everything  Exam alone doesn't make a good engineer. It is the knowledge that you gain throughout the year more matter.   This is not the saying of backing up my back. This is what I supposed to think from the beginning.
I did it :)


Alhamdulillah... third year is finished. that means that, I'm getting into my final year soon after summer vacation. and next year, many faces will be no more in the class since they have finished B.Eng. What a long journey to become an Engineer. But, I am so grateful that Allah gave me chance to study in UK. I really love this country so much.

I have got a kind of mixed feeling now.. I'm happy but not entirely happy :) There are many more challenges to come. Life is not just about getting freedom of finishing exam. The sad part is my best friend, Fahad Shabbir is already finished his B.Eng study and moving to London for the work. What an awkward feeling when you used to be so closed as 3 people, and now 1 people leave. It is so much fun to have a best friend, but when the time to leave comes, that would be your saddest part. That's friendship that we never can buy.

Done with 3rd year, then what? Throughout this semester, I have ignored many bad feeling because I know that I have to do well for this year. I have been pretending that I am okay, been pretending that I am not sad, but now soon after the exam, all the feeling is chasing me. That really made me thing what is actually the meaning of life? I can throw away as much feeling as I can when I have to focus on something, but when that something gone, then what? It is not as simple as that.

I used to give advice for those who tell me that they are not strong, and I simply can give so many speech as in I will be strong if I were in their shoes. In fact, those who seek for advice and had faced it is the winner. I'm not yet a winner. feel so looser when my turn has come and I feel like turning back. What a life.

What comes to my mind today is "life is like give and take" and life has been always like give and take. It just me who just noticed it now. It is like , when Allah gives you so much happiness last time, this time Allah gives so much sadness. When Allah gives you someone, then Allah took someone that you already had. It's a kind of balancing. happy and sad take turn to feel your heart. Sometimes, Allah makes you sad, then Allah makes you happy, then sad, then happy, and the cycle goes on...

But, at the end of the day, the real happiness is when we all managed to get into the heaven. That's the ultimate dream of all the people in the world.. Really wanna see all the people that I love leave happily ever after.

And now, it is the time for me to have a break from reading the engineering book :) Time to read other kind of book :) Time to make my time useful as I am already an adult. I have to really make my time useful for the akhirat sake and dunia sake and for Allah and human beings.

Life is give and take. Life would be so hard if people are selfish.