About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Wednesday, 13 February 2013

Renungan untuk diri sendiri



Recently, kurang rasa nak update.. banyak tulis dalam mind daripada type on blog or tulis atas kertas. just nak share nasheed yang bertajuk 'Astaghfirullah' yang sesuai menjadi halwa telinga.. kemas2 bilik, siap2 nak pergi library, boleh la layan jap... tak rugi.. manusia bayank buat dosa dalam keadaan tidak sedar. jika kita fikir kita baik sudah, fikir sekali lagi... muhasabah tiap2 malam apa yang kita dah buat satu hari ni, apa amalan kebaikan yang kita dah buat, banyak mana masa yang terbazir, banyak mana amalan bekal akhirat yang kita dah buat, adakah study2 kita tu dah diniatkan dengan niat yang betul, ada tak kita cakap buruk pasal orang, ade tak kita bermanfaat pada orang hari nii... wahhh banyak nak kena muhasabah niii... sebagai manusia yang sentiasa lupa dan tak maksum ni elok la kita sentiasa buat solat taubat supaya kita sentiasa berjaga-jaga/ berwaspada dalam kehidupan seharian...inshaAllah... nasihat untuk diri sendiri.

inshaAllah, may Allah guide us every second of our time. ameeen...

Friday, 8 February 2013

New semester has begun!


salam :)

semester baru, semangat mesti baru kan? tapi.. minngu pertama ni aku memang aim untuk ambil satu minggu break. bukan break tak pergi kelas. tapi, nak rehat... i need rest please. I have been working very hard until my room became this messy,had very less time for husband, no time for shopping except for boxing day, less time to cook good food, less time to read about general stuff, less time to watch omar series, i was very tired.

And I know that this semester is also a tiring sem. i have 6 subjects to score first class. yes, I do aim first class for all this 6 subjects. inshaAllah, may Allah ease. so, this week, i take a gap to build new momentum for the rest of the semester. 3 days left to relax. From next Monday I really need to do all the tutorials and revise previous subjects.

I already found my favourite subject for this sem. i hope the subject can stay as my favourite. usually i found something as favourite when i found that i have more sense in it compare to others. having that sort of sense makes me understand it quickly. i told my friend about the subject that I like, then he said " of course you like it azah, because it contains maths! you are maths genius"

LOL, why you say that? it's not because of maths per say. because i found that i deal with realistic in it. haha...

and one of my friend was suddenly like "norazah, I need you to inspire me for this semester" I was like, errr... haha..

all in all,  I found that this semester gonna be also a hectic one. because most of the modules are quite boring... i found that management module is so dull, i was dreaming in the class! imagine. the crystal module also. errrrhghhh.... i am eager to learn something new. I am very keen of that. i think my supervisor had noticed this when i was so struggle asking him lots of things. on the last meeting with him, he said to me " you are so "perseverance".. again, i was like "err... tak pernah pulak orang puji aku ni.. selama ni aku dok kata kat diri sendiri yang aku ni lembik" suami aku pon selalu kata "come on! jangan la cepat sgt lemah semangat, you can do it" benda yang sama suami aku dok ulang sejak 4 bulan yang lalu.... errrr

as far as I know, my supervisor ni jenis yang when he said something, he really mean it, dia jenis yang takde selindung2, kalo dia found out that author buku ni kurang bagus, dia cakap kat kitorang supaya kitorang tak percaya bulat2, dia suruh kitorang fikir ape yang author tu sedang sampaikan...so, aku pon check la online dictionary, ape preserverance? aku tau maksud dia tabah je.

"Steadfastness in doing something despite difficulty or delay in achieving success"


Oo.. mungkin sebab aku ni takde la pandai sengat tapi semangat tanye2 soalan, then banyak pulak tu buat salah. tapi still cakap, i still got time, sampai 3 hari lagi nak hantar report pon, ade lagi salah, tapi aku cool je depan dia. sebb tu la kot dia kata gitu. haha...

semua niii kenangan aku! seriously, one day I must miss all this memories being a student!! :))

okay, now, time to watch omar series! another 6 episodes to watch :)

before that, i would like to share something with all the readers. betapa pentingnya Ilmu dalam Islam.. so, sebelum belajar sesuatu tu, niatkan kerana Allah k. InshaAllah, kita harapkan dapat memberatkan timbangan amalan kebaikan. inshaAllah, ilmu membuatkan kita lebih yakin, lebih guided, bila kita share dgn orang, ilmu itu akan menjadi sesuatu yang bermanfaat..


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang inginkan dunia, maka hendaklah dia menuntut ilmu, siapa yang inginkan akhirat, maka dia perlu menuntut ilmu dan sesiapa yang ingin kedua-duanya, maka hendaklah ia menuntut ilmu.”

A'la kulli hal, alhamdulillah :)
salam.

Wednesday, 6 February 2013

life is not always easy

hari niii fikiran aku asyik terfikirkan satu benda niii jer... sampai dalam kelas pon aku hilang fokus, tak boleh nak suruh brain stop untuk berfikir... nak happy2 pon takde perasaan sangat disebabkan otak yang tak stop berfikir...

mencari kekuatan untuk mencari jawapan.. tiap2 hari doa pada Allah supaya Allah tunjuk jalan... alhamdulillah, sekarang ni rase lega sikit.. lagi 15 minit, ade kelas lagi. harap boleh fokus.

oh please stop thinking. find your focus. Allah has the very good plan. inshaAllah. just bear in mind that Allah knows where is our limits.

a'la kulli hal,
alhamdulillah

Friday, 1 February 2013

I am the happiest person today!

Alhamdulillah and thanks to Allah...

Now I believed that my calculations are totally correct after checking with my supervisor! I am very lucky to have such a brilliant and helpful supervisor! I really2 learn a lot of thing from this design project :)) now the worried has gone. It just that I have to edit my report now.

And 4 hours from now , I will be seeing my hubby! I miss him very muchhh...

And also special thank to my best friend, Fahad Shabbir for helping me cooking dinner today :) i never think of having such a good friend ever! and today is the happiest day for him to as he got conditional offer from Uni of Manchester to pursue his Master! :)) and on the same day, he already print out and bind the design project report. haaaa... it left with me and audrey now struggling in library.


back to work!

What a blessed day! May Allah ease.