About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Saturday, 26 October 2013

My Dream has come true!

Assalamualaikum :))

Alhamdulillah.. Thanks to the Almighty Allah for the blessing that never ends. Rezeki yang Engkau kurniakan buat kami suami isteri :))

Semalam, secara officialnya, my dream since I was in school has come true. Tak sangka sangat Allah mengizinkan aku untuk mencapai impian tuu.... Allah membuka jalan, memberi rezeki dari jalan yang tidak disangka...Alhamdulillah, terasa sangat murah rezeki sejak lepas kahwin....

mungkin yang tak pernah baca blog saya tak faham ape yg saya sedang happy kan sangat ni...hehe... It's actually about my dream car :)))

ni kuncinya :))
Still dalam mode unbelievable dan rasa sangat-sangat bertuah dapat memiliki sebiji BMW pada usia yang sangat muda , 23 years old :))

Dulu masa sekolah, masa ternampak harga BMW dalam magazine, terus rasa down dan bermonolog "tak mungkinlah aku dapat beli kereta ni.. mahal giler" Impian boleh kata terkubur kejap

Tapi, sejak menetap di uk back in 2010, sini kan banyak jalan kaki, so everydayyyy nampak BMW lalu depan mata.. dalam hati ni "Ya Allah, aku teringin giler nak kereta ni"... Pernah sekali I stared at the car and my friend tegur "zaahhhh! tak payah la tengok macam tuuuuu :)) " haha.. tersentak jap... rasa macam mimpi di siang hari..

Sampai la suatu hari, aku determined nak beli kereta nii... dan akhirnya, yesterday, my dream comes true :)))

the end.
I love you, my car!

To my hubby, 

Thanks sangat-sangat sebab awak tolong realisasikan impian saya :)) thanks for this sayang!
You're the sweetest hubby!
I love you!

got to back to work, final year project!

p/s: tmy new baby is too sexy, tak boleh upload... hehe :))

Tuesday, 15 October 2013

Salam AidilAdha 1434H

Assalmualaikum...
Tahun ni dah masuk kali ke-4 sambut aidilAdha di perantauan... Rindu mak abah adik-adik di rumah :) Rindu nak makan masakan mak... bestnyerr adik-adik kat rumah, mak cerita dorang makan sungguh2 malam nii... lagi2 hujan kat pangkor tu, semua jadi lapar..

kat uk ni, saya tak semangat pun nak masak rendang. dengan takde kerisiknyer, terus terbantut nak masak rendang. so, saya masak lontong jer... sebab saya memang suka makan lontong pun :) ikut resepi google, alhamdulillah jadi :) not bad laa...



Selamat Menyambut Aidil Adha kepada mak, abah, ma, ayah dan adik-adik, sedara mara, kawan-kawan di Malaysia...Selamat menghayati erti pengorbanan dalam Islam.. Selamat menjalani ibadah korban.. Semoga Allah redha dengan kehidupan kita di dunia... Semoga dengan keredhaanNya membawa kita ke syurga... amiin...

Kepada suami tercinta, kita raya seprately lagi... but, it's okay.. we just have to be grateful.. Salam aidilAdha abang... semoga abang diredhai Allah.... b love you so muchh.

Esok, InshaAllah akan menunaikan solat aidilfitri beramai-ramai dengan Malaysian community di Sheffield.. harap ade rendang... rinduuu sangat nak makan rendang. *sebab ramai upload gambar rendang hari nii... *

Reminder for today,


may Allah guide us in everything we do, may we be better person from day to day... amiin...

Thursday, 10 October 2013

useful Tip for FYP

I think today I learn something about doing research project. Throughout the day I feel so so not happy, worried, overwhelmed, with my project which I think has no progress. I keep reading and reading but keep forgetting what I've been reading. Plus, while reading I feel so headache because all the journals I printed contain lots of jargons! It made me feel more and more worried after realising that I am behind the schedule. Well, there is no schedule, but I always refer to my best friend who has a pushy supervisor, who always ask her to send something every week..

So, what I think I can do now is to do whatever she does so that I am on the track. So, now I feel easy because I am currently preparing my project outline.

The tip is, in doing research project, you will feel easy soon after you start typing something. Trust me. So, type something!

Cheers!



Wednesday, 9 October 2013

It is my final year!

Last week ade orang tu beriya-riya cakap final year hasn't started la.. blah3... now, amekkau.. banyak gila benda tak settle, asignments, deadlines, reading loads of jornals, report outline yang belum settle.. aaarhhhgghh.. seriously mind brain cant stop thinking now.

and it's final year.. you have to face it , okay! it's not easy to graduate as an engineer with first class honour. :)

you'll be fine.

okay. keep it up and don't ever lose hope!

cheers!

Tuesday, 8 October 2013

Me and Him; different sets of mind!

TODAY is the start of second week of the autumn semester.. seriously, i dont know how to read the so many journals and articles for my research project. and when I saw my best friend already has her project content pages, i feel so so scared. immediately, i feel hopeless. (ape la awal-awal dah hopeless), the hopeless feeling became worst when she said she want to submit the final year project report one month earlier! omg. like seriously? hah... lucky her because there is someone who always push her to do this and that; her supervisor. and lucky me because i dont like to be pushed, so i chose a relaxed supervisor. hahah.. amekk kau, rileks habis.

Today, out of nowhere i beli keyboard! haha.. ceritanye, siang tadi ade sorang kawan ni nak jual keyboard nyer, then i yang dah lama gelabah nak belajar main ni laju je beli..hahah :D puas hati, dah beli baru mesej izz cakap "awak, saye beli keyboard"..
baby baru saye :D

Out of nowhere, Mesti suami saye blurrrr "apehal pulak bini aku ni tiba-tiba beli keyboard" hahah... lepas ni, boleh la main bila stress. berlawan sikit dengan jiran sebelah rumah ni haa.. tiap-tiap hari i dengar dia main lagu yang membuatkan i jadi mengantukk.. zzzzzz...sabo je lahh...

The funny thing about keyboard is i know how to play ONLY one song! which is "wake me up when september ends" hahaha... funny la, takkan la tiap-tiap malam nak main lagu tu jer.. nanti mesti hubby cakap i takde progress sebab sejak 2012 main lagu yang sama je! :p

selamat belajar main keyboard! 

Okayy.. ini pula cerita suami saye, Encik Ahmad Faiz.. soon to be Dato' Ahmad Faiz... **day dreaming**... hari ni katanyer dia happy sebab dapat main golf.. I wonder, sejak bila la hubby jatuh hati dengan golf? sebelum ni sibuk dengan repair helicopter la, beli segala benda yang berenjin... tup2, ade set kayu golf, baju golf, seluar golf, etc... then the latest, siap beli sebatang kayu yang mahal...errr... i tak tahu la nama kayu tu ape... no knowledge on that.. 

bila i dapat tahu izz ade hobi baru, i selalu cakap, "tak faham la kenape abg minat main golfff, pukul bola jer.. ape yang bestnyerrr, macam bosan je, after pukul then tak tahu bola tu hilang mane" hahaha.. 

Yes, indeed personally i don't understand why people loving it, maybe i should try once. tapi, football i okay je, siap faham lagi segala rules and strategy, yang tak bole blanye, siap hafal nama player satu team nii sekali dengan reserved players.. tapi ni dulu punya cerita la, sejak kawen ni, pandang sebelah mata je. tak layan dahhh.. :D

tengok tuu.. excited and happy giler orang tu dapat main golf... katanye "hole ni abg dapat par, sebab tu happy" as long as you happy syggg... i pun jadi happy jugakk walaupun assignment byk kena buat ^^
And the good news for me is, izz and his colleagues are planning a winter trip to european coutries :)) yeayy...
ade 3 negara yang suami saya pilih untuk travel winter ni :) *excited!!*
Even though it seems like I am gonna be the only girl on the trip, it doesn't matter. I don't care as long as my hubby is there with me :)) travel dengan hubby ni best :)  rasa secure je.. lagi-lagi dapat suami yang protective :)) sebab tu i always ajak izz pergi jalan2... :)) takpe izz, duit masing-masing.. hehe.. sebab tu boleh travel suka2 hatii.. heheh.. 

okay lahh... masa untuk study!
may Allah ease this final year of M.Eng :)
A journey to be an engineer one day, InshaAllah...

Assalamualaikum ^^

Sunday, 6 October 2013

Cerita Kita: *kahwin semasa belajar*

Assalamualaikum..

ehh dah 6 october eh? so, dah 15 bulan la saye jadi isteri awak :) cehh,, bulan pun nak kire.. dulu sibuk sangat nak update bila dah genap setahun bergelar isteri :)) to be honest, sekarang ni rasa rindu gilerrrrrr dgn suami yang jauh di Bristol tuuuu... and rasa bersyukur tak terhingga kepada Allah sebab suami dapat sambung belajar di uk dan dapat MARA after kahwin.. rasa macam rezeki turun dari langit. terbukti lepas kahwin ni, murah rezeki. ingat lagi, lepas kahwin, baru je nak merasa tinggal serumah, hubby dapat offer kerja offshore :) semua tu rezeki selepas kahwin...

Firman Allah:

"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"
(Surah An-Nur 24:32)

ayat ni memang satu berita gembira kepada saya :) ayat ni la saya guna untuk pujuk mak dengan abah untuk benarkan kahwin dulu... dan ayat ni merupakan suatu bentuk janji Allah, dan Allah maha menepati janjiNya.. memang personally dapat rasa nikmat rezeki Allah yang luas seperti dalam ayat  ni..Allah memberi rezeki dengan jalan yang tidak disangka-sangka.. :)) Alhamdulillah... setakat ni sedikit pun tak pernah menyesal dengan keputusan berkahwin in the middle of degree (read: berkahwin semasa belajar).. malah, result periksa baru-baru ni is like miracle to me.. subjek yang ramai fail, ramai dapat 40+, 50+, tapi saya dapat 81%.. husband yang tolong check result exam saya sebab internet kat rumah slow, masa husband sebut markah 81 tu rasa macam.. "aihhh, awak salah baca kot niii" it's a mircle, Allah wanna help me, I know that, Alhamdulillah... bukan ape, beriya balik2 dari dewan exam menangis dalam bilik... masa otw balik tu diammm je, sampai sorang kawan ni cakap "i know norazah will cry soon she reach home" ... aku tetap diam sebab speechless. exam paling worst aku pernah jawab, sampai rumah, izz tanye, "how was it? " then i jawab "it is either i fail or i get boarder-line mark" haha.. serious scary time tu.. then, monyok je dalam bilik. after few hours monyok, terus nangis.. such a horrible feeling time tu..
 
back to the story, perkahwinan ialah suatu yang menenangkan... first different thing yang saya rasa before and after kahwin is ketenangan tu.. i dont know how to describe the feeling, but to those who already married will know that. 

Now, I am no longer into the idea of belajar-kerja-kahwin... i was planning to do that before, when i was in college.. tapi, perancangan Allah itu yang terbaik.. now, I am so happy with my life, I am happy with my husband, he is my everything, I really love him and I will be loving him till the end of my time.

You are my hero
You are my cloth
You are my cover
You are my everything
You are my husband
You know who you are :))

I miss you.
See you next week!

Good night from  Sheffield, UK
Salam a'laikum..

Sikap dalam berdakwah

Dipetik (read: paraphrase) dari ucapan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man (Ijtima' Tarbawi 3.0)

Dalam berdakwah, ada akhlak-akhlak tertentu yang kita mesti jaga. Pendekatan yang digunakan mestilah menyebabkan mad'u lebih mendekati Islam, bukanlah semakin jauh dengan Islam.. Jangan mudah menghukum seseorang dengan melihat atau mendengar sesuatu kerana ilmu kita cetek. 
antara yang disyaratkan oleh nabi yang menunujukkan kenal seseorang ialah apabila:

1) kita pernah bermusafir dengan dia 
2) kita solat dengan dia
3) kita makan bersama dia

setiap manusia makan dengan cara yang berbeza. ada yang makan yang paling sedap last sekali... ade yang letak semua lauk, makan sekali gus semua...bila kita bermusafir bersama-sama, kita dapat kenal akhlaknya...adakah dia menjaga solatnya.. pointnye ialah jangan teralu mudah untuk menghukum..hanya Allah yang tahu isi hati hambyaNya..back tp the story, pendakwah bukanlah penghukum. apabila kita menghukum, kita mungkin mennyebabkan seseorang putus harapan.. manusia sangat memerlukan harapan kerana harapan ialah suatu bentuk berita gembira terutamanya bagi mereka yang berbuat dosa..dia akan berharap yang Allah akan mengampunkan dosanya..

Nabi menyarankan kita untuk mendekati masyarakat dengan cara yang pelbagai dan menggunakan approach yang baik. sebagai contoh, manusia suka apabila diberi penghargaan. maka berilah penghargaan kepada seseorang selagi tidak bercanggah dengan syarak. selain itu, wabassyiru, bahagiakan dia.. manusia suka akan perkara yang membahagiakan.. manusia beramal di dunia kerana mengharapkan sesuatu yang bahagia di sana, iaitu syurga.. 

Dalam dunia sekarang, setiap manusia mempunyai pendapat yang tersendiri dan setiap orang menulis pendapatnya di media-media sosial. Pelbagai fitnah disebarkan dengan lajunya. banyak cabaran yang dihadapi bila nak buat baik. maka sangat perlu untuk kita mempunyai amalan peribadi untuk menguatkan kita, untuk menjadikan kita seorang yang berjiwa besar. Antara amalan harian yang disarankan ialah al-Mathurat, ayat kursi, etc.. jadilah orang yang berjiwa besar kerana orang yang berjiwa besar takkan buang masa untuk memikirkan perkara yang remeh temeh, yang merugikan. kita akan fikir tentang perkara penting sejajar dengan fikh aulawiyat..sebagai hamba Allah, hidup di dunia yang singkat, kita mesti pandai mengatur masa kita, pandai membahagikan fokus kita kepada perkara yang perlu... sebagaimana yang difirmankan di dalam Al-Quran:

"Demi masa, sesungguhnya manusia di dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran"

Mintalah pertolongan dari Allah SWT.. wastai'nu bissobri wassolah.. sabar itu nombor satu, sungguh-sunggu kita perlu sabar... kesabaran yang tinggi amat diperlukan untuk menjadi istiqamah dalam perjuangan kita.. Janganlah mudah berkecil hati apabila kita diuji, apabila kita ada masalah dengan orang sekeliling kita dan akhirnya hilang.. kita ialah sebahagian kecil daripada mata rantai dakwah, maka istiqamahlah dengan perjuangan...

Islam itu rahmatan lilalamin... rahmat ke atas seisi alam.. maka janganlah rasa takut untuk membawa imej Islam di atas dunia ini..

Semoga kita berjaya memberatkan timbangan amalan kebajikan..
semoga kita berjaya menjadi hamba yang diredhai dan dirahmati olehNya..

p/s: semoga bermanfaa...
Salam..

Saturday, 5 October 2013

My Final Year Project

Yesterday, I managed to have an initial meeting with my final year project supervisor, Prof. PS.. And yes I am happy to do this project. I called it a research project. I purposely chose this kind of literature review project because of two reasons. 
macbook kesayangan yang memudahkan kerja saya.
Thank You abg for this ^^

First, this is my chance for me to know weather I enjoy doing research. Why? Because I am currently in a big dilema of doing or not doing PhD. arrrrgghhh... People around me really encourage me to do PhD especially me loved husband who frequently ask and ask me about that, and up until now, I still have no answer to them all. sometimes it is 50-50 , and sometimes 60-40 .. haha.. please dont say that I don't have stand. :p this is a big decision for me because it will take a lot of my time, not just a year, but i could be more than 3 years. It's like making a decision to take another degree.huhu... but this is different indeed, the workload, the stress-load are scary to me. but, at the end of the day, all the stress are compensated by the title of Dr. .... Dr. Norazah Muhamad Haisham :)) wahhhh... sounds so nice. *daydreaming*

The second reason of doing literature review project is : to be honest, I am tired of playing with numbers! hahaha.. I have been dealing with excel a lot since last year when I was doing my Design Project and up until working with SapuraKencana Petroleum. Oh... excel, can I stop using you for one year? ^_^ So, this time.. I wanna try something else.


my new peeps
And just now, I did some reading on "Encik Wiki" about my project, been reading for more than 3 hours, but gain so little input.. It made me think that even times run faster than what I've manage to learn today. Maybe I expected that I can learn so many things in that 3 hours! over expected. And now, it's already midnight and my brain is tired already. hopefully, I can continue my research early in the morning. Anyway, I cant sleep until I have some talk with my husband, waiting for him to call me, he is super busy now, like always :)) 

Back to the research project story, there is one thing that I want to achieve for this 9-month project. that is I want to produce a so-called 'research paper'.. cehh, aim so high mehh. hahaha.. tak salah kannnn... *don't laugh at me*... i know it sounds so impossible, oh please trow away the negative thought. Like always, I aim high so that I get the satisfaction... if my aim is already low, I might end up regretting something..nauzubillah...

so, the story begins...

And this is where I belong bak kata suami saye.. hehe.. gambar di Weston Park, Sheffield.. taken using my Iphone5, no editing..
Selamat menyiapkan Research Project!
May Allah ease the journey of my Master of Engineering.
May Allah guide me to be a responsible Engineer.
May Allah bless..
May Allah be the guidance in every single moment of my life..
amiin....

good night UK
good morning Malaysia

Cheers!
Assalamualaikum :)

Wednesday, 2 October 2013

Trip to Land's End of England


Thank you hubby sebab bawa saya pergi jalan-jalan pergi Land's End of England. sebelum ni tak pernah terfikir pun nak pergi tempat tu, tiba-tiba je hubby ajak, siap tunjuk peta lagi kat saya.

Land's End is the southest and westest part of England.. 


Ape lagi, excited la nak pergi kan. lagi-lagi pergi dengan kereta, bebas nak berhenti kat mana-mana :) Yang sweetnyer, pagi tu hubby masakkan nasi goreng kampung untuk bawa bekal, katanya nak picnic kat tepi pantai... *sweetnyer la hubby i ni* sepatutnyer si isteri la yang masakkan...huhu..

yang kelakarnye, masa sy turun dapur untuk rasa masakan suami tu... sy pun cuba la rasa sesudu.. actually lapar pagi tu.. sebab tu tak payah panggil laju je turun kan ..

"pelik nasi awak ni ".. sy ni dah ler tak pandai masak, lama punya fikir baru sedar rupe-rupenya hubby lupa nak masukkan cili padi!! .. patut la rasa ade yang kurang :) haha.. ape la awak niii..

Land's End


berikutnyer, gambar picnic di st. Ives bay :) dapat jugak aku jejakkan kaki di atas pantai uk.. selama ni duduk kat darat je, nak tengok laut pun susah.. so, rasa happy sangat dapat rasa air lautnyer yang sejukkk dan dapat duduk makan-makan tepi pantai dengan suami :)









To my izz, sorry sangat  sebab movie night kita tak jadi.. terdemam pulak malam tuu... so, balik je terus pengsan. next week kita tengok movie k! :) I hope this half-day-trip would be in our mind even after decades of time. i called it a sweet memories :D thanks to pokdin and piye jugak sebab sudi jalan dengan kitorang :)

p/s: iloveyouhubby!






Kereta Pertama Saya ^_^

Tahun 2013 hanya berbaki 3 bulan je lagi... dan inshaAllah 3 bulan je tinggal untuk save money to get my first car. perasaan? emm.. belum excited lagi.. rasanya memang ade masalah takde perasaan sejak zaman sekolah lagi.haha.. takpe lah.. nanti kereta tu dah ade depan mata baru la nak excited terlebih kan. agak-agak berani ke tak nak drive kat uk ni. hubby dah ade kereta yang dia beli time summer, then nak beli kereta satu lagi, takkan kedua-dua kereta hubby nak jaga. cehhhh.. mula la berangan nak letak kereta depan 5 Filey kan. *berangan je la* bawa kereta pun laju sikit je dari kura-kura. :p

Semalam jalan balik dari kedai Yafai tu ternampak sebiji kereta BMW, 3 series agaknye depan rumah budak-budak lelaki, perghhh... dalam hati "sape yang dah beli kereta niii..." lagi bersemangat rasa nak beli kereta. yang tak boleh bla nye, bila sampai right in front of the car, boleh pulak aku berhenti jalan untuk usya plate kereta dia, kalau la tuan dia nampak, buat malu je usya kereta orang macam tu.. haha.. takdela, actually from plate kereta tu kita boleh tahu kereta tu keluaran tahun berapa :) so, aku dah tahu la.. hehe.. curious terlebih sikit bila nampak kereta BMW ni.. masalah betul, sejak sekolah lagi dah bermimpi nak beli satu... bila usya2 harga, dalam hati kata memang tak lerrr... mahenyerrr... tapi, rezeki Allah tu datang dengan jalan yang tak di sangka-sangka, siapa sangka izz yang dulu belajar kat unikL, tiba-tiba dapat tawaran belajar uk... plus, izz semangat pulak nak realisasikan impian aku ^_^ thanks izz! you're the best husband! 

p/s :bukan cakap you're the best sebab kereta je tau, abg memang the best pun.. mane nak cari suami macam abg.. sobss.. i wish you were here with me. next week, i nak jumpe you k!

back to the story, actually after beli kereta nanti kitorang kene struggle sikit la untuk bayar cukai nak bawa masuk kereta tu ke malaysia.. maklum lah,  46% rakyat malaysia memilih untuk bayar cukai-cukai yang mahal tu kan, maka kita pun terpaksa la jadi mangsa keadaan. kene bayar la kan cukai yang sama mahal dengan kereta tu :)))) kadang-kadang tak faham dengan mentaliti yang tak suka perubahan ni, to be honest, aku teringin sangat nak tengok tampuk pemerintahan kerajaan persekutuan bertukar. sejak merdeka sek sek tu je yang berkuasa, dari anak ke ayah, ke menantu, dsb.. bosan la, lagi-lagi sejak harga minyak naik 20 sen ni kan, aku rasa terpukul betul. boleh pulak rakyat rasa terpukul dengan kerajaan sendiri, sepatutnya rakyat rasa sejahtera dengan kerajaan, aku seolah-olah rasa "haaa..amekk kau, ni lah hadiah kemenangan kami dalam pru, wakaka" .. sampai ke situ aku terfikir... aiseyyy.. my big concern is, bila harga minyak naik, confirm la harga barang lain semua naik! tapi, kerajaan heran ke semua tu! entah.

back to the story again, apa kita boleh buat, kumpul la RM 40 000 untuk bayar cukai kereta! padan muka *_* berleter pun bukan boleh ubah ape-ape, mereka nak kaut duit rakyat :)) unless, aku guna cable! untunglaaa rakyat uk, kereta murah-murah.. hubby beli kereta harga 500 pound je. hahahaha. dengan kurang tol nye, jalan balik bristol guna highway 3 jam, takde jumpe sebiji tol pun :) terbaik!

okay, setakat tu je coretan tentang kisah seorang yang nak beli kereta ^^

 

the real final year hasn't started

Dear blog,

I'm currently in my department. Relaxing, keep checking my email, waiting for the email from my supervisor because he said that he will email me the date of our first meeting. Just confidently dropped one module and replace it with other module that I think will make my life easier.

Today is the second day, the class which was supposed to be 2 hours ended up only 45 minutes, then now i just sitting, chit chatting, searching, emailing friends, and now i don't feel like doing anything.

yesterday has been so remarkable to us. i think i would call it as an epic failure where me and my friends did something really silly and it is so embarrassing to tell other people.haha. imagine how shameful it is. lol. we three promised each other to keep it low.. haha.. but im sure one day , 3 of us will recall this silly day.  :D