About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Sunday, 30 December 2012

Istanbul Day 3

Assalamualaikum..

alhamdulillah... Hari ketiga pon bakal melaburkan tirai.. sobs.. rase tak nak balik UK.... best sangat dok Istanbul nii..bumi yang menyaksikan kemenangan dan kejatuhan kuasa2 hebat.. Hari ni, plan yang dirancang kurang menjadi disebabkan hujan rintik-rintik dan mendung sepanjang hari.. plan asal nyer nak pergi naik cruise sepanjang selat Bhosphorus.. semangat siap2 hari nii.. kalo hari panas macam semalam memang terbaik lah nak capture gambar2 best.. tapi Allah maha perancang.. so kitorang tukar plan.. kitorang pergi Eyup.. Eyup ni sebuah city di Istanbul, named after seorang sahabat Rasulullah SAW selepas Rasulullah berjihrah ke Madinah..seorang yang berasal dari madinah, dari kaum ansar. Boleh baca lebih lanjut tentang Abu Ayup Al-Ansari Radhiallahuanhu lepas nii... menarik kisahnya..

alhamdulillah.. hari ni dapat melawat beberrapa lagi tempat:
1) Dolmabahce Palace
2) Taksim Square
3) Eyup el-ansari mosque
4) Eyup el-ansari mausoleum
5) Hagia Sofia and Blue Mosque (night view)

semalam kitorang melawat Topkapi Palace, Hari ni Dolmabahce Palace.. Kalau semalam tu, istana nya ala-ala al-hamra. tapi, dolmabahce niiii, dah macam bangunan parliament london dah dari luar.. sangat-sangat cantiikkk dan besar gilerrr... istana topkapi sangat sederhana, menunjukkan kesederhanaan sultan masa tu.. selepas tu, istana Dolmabahce dibina.. it took 15 years! dibina oleh arkitek Armenia, Garabet Balyan di bawah arahan Sultan Abdul Majid 1 bermula 1843-1856.. dah tak nampak dah islamic arts dalam istana nii... sebab masa pembinaan tu, dorang dah start guna element barat. so, interior istana ni memang english style. Yang paling menyerramkan and tak sangka sangat ialah tour guide tu bawa masuk kitorang ke dalam bilik tido Kamal Attarturk where he died! aawww seram giler rase time tuuu... rase tak percaya pon ade. yelaa masa kecik2 dulu mak cerita pasal kejahatan kamal attarturk and macam mana Allah siksa dia sebelum dia matii.. Allah hantar seekor nyamuk jer. hahh tak sangka pulak hari ni i pergi tengok tempat tido dia, tempat dia mati. seram rase.. nak tau lebih lanjut pasal istana ni boleh ler search pasal sejarah dolmabahce palace. ni istana last pemerintahan kerajaan uthmaniyah.. selepas kejatuhan kerajaan Islam uthmaniyah, sultan terakhir dihalau dari istana ni.. from my point of view, pembinaan istana ni ialah suatu pembaziran wang yang sangat besar. nak tau nilai istana nii, sila la google.. nilai dia sama dengan 35 tan emas! istana ni sangat2 besar dan sangat2 mewah... masa masuk tadi rase macam perghhh mewah nye raja2 time niiii... harga lampu kat hall je 10 ribu pound. memang lawa laaa... tapi MEMBAZIR...i would say.




Taksim square nii kalo kat malaysia kira ala-ala central KL laa.. ade tugu negara kat situ, ade kedai yang banyak2 along the street.. mula-mula ingatkan macam putrajaya, tapi tak.. tukar, macam KL. sebab dia bukan tempat pentadbiran pon.. tempat datang amek2 gambar, shopping2, main dengan burung.. okay laaa... first time jumpa gereja kat sinii.. ade jugak rupanyer..




then, disebabkan cuaca masih mendung. kitorang pergi eyup. asalnyer nak pergi melawat and solat di masjid eyup el-ansari.. tapi, tak sangka sangat2 ade makam abu ayyup al-ansari kat depan masjid.. subhanallah... again, tak percaya rasa.. ni first time dalam hidup melawat makam sahabat.. alhamdulillah atas peluang yang Allah berikan nii... abu ayup yang suruh dia dimakamkan di situ, di kawasan berhamiran dengan kubu constantinople. tadi, turun2 ferry .. jalan sikit dah sampai masjid eyup.. makam eyup memang sangat2 dekat dengan laut, kubu constantinople masa tu.. subhanallah.. persoalannya, macam mana abu ayup ni boleh ade di Constantinople? sila la baca sejarah abu ayup nii...  sangat hebat!!! subahanallah...




then, bila hari dah gelap..kitorang teringin nak tengok blue mosque malam-malam... so, kitorang pergi balik ke area sultanahmet.. sangat2 cantikkk.. rase macam taknak balik uk! esok inshaAllah nak solat maghrib dan isyak di masjid biru..




tu je lahh untuk hari niii.. alhamdulillah. perjalanan hari ni menyebabkan kitorang sama-sama nak baca balik pasal kronologi pemerintahan turki uthmaniyah niii.. okay.. dah lewat! 

semoga bermanfaat! 

salam dari Istanbul
29 Dec 2012

Saturday, 29 December 2012

Istanbul Day 2

Assalamualaikum..

Alhamdulillahhh hari ni dapat melawat 4 tempat yang best2..

1) Topkapi Palace
2) Hagia Sophia
3) Blue Mosque
4) Grand Bazaar

kalo nak tengok gambo, boleh ler usya facebook saye..ade few photos dah diupload tapi a bit blur sikit gambo tu after masuk facebook...fikir2 balik, maybe sebab saye zoom sikit gambo2 tu untuk fit into the frame.. aishh nak jugak edit gambo kan... end up tak lawa mana pon. :D alhmadulillah, best sangat hari ni dapat tengok bangunan yang sangat gah!

Topkapi palace ni kalo kat Andalusia dia lebih kurang macam Alhamra palace.. Alhamra bani umaiyah punya, yang ni bani Uthmaniyah... sebuah istana yang sangat2 besar dan sekarang dah jadi muzeum.. hari ni memang ramai sangat pelancong kat area sultanahmet.. rase macam tahun melawat Turkey pulak.. rase bangga dapat tengok pedang2 khulafa' ar-Rasyideen, pedang Rasulullah, serban nabi Yusuf dan banyak lagii...  Satu persamaan antara Topkapi dan Alhamra (from my observation) ialah permandangan dari istana.. kita boleh nampak city dari Istana.. masa pergi Alhamra dulu, saye diceritakan sultan2 zaman dahulu ni, dorang memang nak tengok bandar2 dari istana..dari alhamra, kite boleh tengok bandar2 sama macam dari istana Topkapi...

view from Topkapi Palace
Hagia Sophia sangat2 gah! kagum sangat dengan struktur binaan.. bangunan niii sangat2 lama..dibina 1400 tahun yang lalu sejak zaman Rom sebagai sebuah cathedral.. tapi masa tu binaannya menggunakan kayu. then, kerajaan Byzentine bina semula guna batuu.. then, kerajaan Uthmaniyah renovate dan dijadikan masjid... sampai zaman dot dot dot tuu.. malas nak taip nama bapa sekular tu, dia jadikan museum.. sampai la sekarang..

Hagia Sophia, Istanbul
Blue mosque sangat-sangat cantik dari luar dan dalam..hari ni pergi siang, esok nak pergi malam pulak.. satu benda yang best hari ni is that pelancong2 yang datang sangat menghormati masjid nii... kelakar pulak tengok orang putih semua pakai tudung sebab nak masuk blue mosque. :)) alhamdulillah, bila duduk kat Istanbul niii, walaupon ramai sangat pelancong sampai tak boleh nak beza local dengan pelancong, tapi yang bestnyer masjids are everywhere... kat satu tempat tuuu, dengar azan berturut2. dapat rase keindahan Islam melalu banyak2 masjid... setakat ni tak nampak lagi church kat sini..


Grand bazaar.. memang tak larat laa nak jalan seluruh bazaar.. kaki dah lenguhhh.. aim nak beli sourvenir jerr untuk family and kawan2 :)) thanks to hubby sebab hadiahkan saye sehelai pashmina buatan Turkey sebagai kenangan :D sayang hubby!

Selesai hari kedua...

Plan nyer nak balik hotel jap letak barang then nak pergi blue mosque waktu malam pulak... end up tak larat dah nak keluar.. fell asleep..




okay.. sebelum tido, nak share favourite photo of the day:

Sweet memories in Hagia Sophia, Istanbul..
Honeymoon






Friday, 28 December 2012

Honeymoon 2- Istanbul Day 1

Assalamualaikum semua :)))

Hari yang dinantikan telah tiba.. sepanjang perjalanan ke Istanbul, bumi indah niii.. banyak sangat peristiwa best and tak best berlaku pagi tadiii..aaa taknak cerita pasal yg tak best tuuu... abaikan dulu..  banyak sangat view2 best yg saya sempat snap.. Istanbul sangat cantikkkk!  entry kali nii nak cerita yang best2 je dulu... yang tak best cerita lain kali... weather hari ni sangat2 cerahhh.. suhu tak sejuk mane banding dengan United Kingdom,, suhu around 16 degree.. so, coat super dry hubby yang tebal tu, coat saye semua tak terpakai.. pegang jer laa.. 

half way to ISTANBUL... terbang di atas awan..view from our flight.. very nice weather!

Gambar nii memang terbaikkk.. alhamdulillah weather baik, banyak view menarik.. ni ialah snow peak-capped of western Balkan Mountains, Serbia.. Mountains ni pemisah antara negara Serbia dan Bulgaria! awww.. I just know this!

alhamdulillah saye skrg di Istanbul !! masa dalam perjalanan dari airport ke hotel tadi, rase tak percaya sangat saye berada di Turkey!! alhamdulillah, Allah bagi peluang untuk berjalan melihat tempat orang, melihat sejarah2 Islam di sini..


excited faces! masa niii dalam perjalanan nak pergi hotel :)
my hubby panggil Istanbul ni "city of mosque".. sebab sepanjang perjalanan tadi banyak giler masjid kitorang nampak.. tak terkira,,, masjid is everywhere. dalam satu km tu, boleh kata ade paling kurang 5 masjid... and even lebihh... teruja sangat2 tengok bandar yang penuh dengan masjid....
Beyazid Mosque, Istanbul
ni bhosphorus bridge .. laut niii yang memisahkan benua asia dan benua eropah.. unique sangat Turkey niii..

lagi 5 minit nak sampai hotel tadi, tiba2 ternampak bangunan nii... haha.. teringat cerita "Istanbul Aku Datang".. haha.. ni la rupenye University dorang.. esok boleh ler gi melawat jap.. amek2 gambo.. hehe.
Istanbul University
dalam perjalanan tadi, dengar azan asar ... hubby: bestnyer... lama tak dengar azan.. rase teruja jugak bila kitorang lalu Marmara sea tadiii.. selama ni tengok atas peta jerr.. hahhh... couldnt believe my eyes!! excited nak berjalan esokk.. tapi sekarang rase tired sangat2... :D.. all in all... alhamdulillah.. bersyukur sangat2 dapat honeymoon kali kedua di ISTANBUL!!!!

Hari pertama niii kitorang rehat kat bilik jer.. study peta turkeyyyy., so that perjalanan kitorang smooth.. InshaAllahh... aaa.. okay lahh.. nanti hubby marah pulak,,, dia dok sibuk buat research, i sibuk update blog. haha

Alhamdulillah !!

-honeymoon @ISTANBUL 27-31 DEC 2012-


Thursday, 27 December 2012

Boxing Day!

Assalamualaikum :)

dah 2 hari tak update blog... sibuk sangat dengan report and keluar berjalan ke Bicester designer outlet yang sangat mahal tuuu....

tapi hari niiii, rase happy sangat  sebab dapat beli banyak barang baru untuk diri sendiri :)) dah lama tak shopping banyak2 macam nii.. last sekali masa kawen 5 last summer .. haha.. memang puas hati laa! dua tahun yang lalu sy boxing di sheffield city and meadowhall.. but for the thrid time ni kat Swindon Designer Outlet.. memang terbaik ahh tempat tuuu... hubby drive dalam sejam je perjalanan :)) 
ni la hasil tangkapan hari niiii.. barang i je 120 pund, barang hubby 130 pound 

sekarang ni excited untuk benda lain pulak! lagi 15 minit dah nak gerak ke airport luton! ISTANBUL AKU DATANG!!!! plan nak bawa maggi asam laksa, tapi takde la pulak... haha.. bawa maggi tomyam ngn kari pon jadiii lahhh... haha.. tak sabar nyer.. walaupon project report progress baru 10% i would say.. tapi takpe laahhh ... balik dari Istanbul memang kene pulun betul2 report niiii... haishhh.... nasib laaa.. cuti tak macam cutiiii.. tapi untuk 5 hari niiiii kene make sure enjoy the time and flash back all the seerah!! inshaAllah... berbulan madu sambil belajar! haha..


semangat kan  kitorang beli kasut baru untuk pergi berbulan madu kali kedua
okay! hubby dah panggilll.. dah kene gerakk dahhh... bye Bristol, bye Sheffield, bye UK!

HELLO ISTANBUL!!!
BLUE MOSQUE! I'M COMING!!!

will update more! salam... 
xoxo ^_^



Monday, 24 December 2012

Bristol Day 2

assalamualaikum semua :)

Alhamdulillah..Allah mengurniakan kita kesihatan yang baik untuk hari ni..sihat itu satu nikmat yang kadang-kadang kita lupa untuk berterima kasih.. always say Alhmadulillah... :)

hari ni terasa nak makan nasi lemak. so, saya pon ajak hubby masak sama2 kat dapur.. so sweet kan my hubby tu. kalo i masak mesti dia join.. tolong2.. tadi dia tolong goreng ayam.. haha.. sy tak buli dia, dia yang nak tolong.. hehe..

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya apa yang dilakukan oleh Rasullulah SAW dalam rumahtangganya? Jawab Aisyah: Nabi SAW biasa membantu kepentingan keluarganya. Menyapu rumah, menjahit baju yang koyak, memperbaiki sepatu dan memerah susu kambing. Bila tiba waktu solat tiba baru baginda berhenti, kemudian menunaikan solat."

aaahh.. part yang paling stress nyer is sambal tu taknak hilang pedassss.. stress jugak la i kat dapur hari nii memikirkan guane nak buat dgn sambal tuu.. mula la nak salahkan hubby sebab tak bitau sambal tu jenis yang super hot.. ishh teruk la i niii.. sape suruh main masak je kann... hahaha.. mula la riso .. nasi dah masak, ayam dah goreng, tapi sambal tu still atas dapur.. pedas dia memang lain macam! dah la yang tukang masak ni tak tahan pedas, sendiri masak nanti sendiri yang tak boleh makan!

so, untuk menenangkan diri kejap.. saye pon masuk bilik kejap, tinggal sambal tu and search online.. semangat searachh.. maklum la "amateur" nak masak nasi lemak.. so, banyak la suggestion yg saya jumpe.. antaranya options yang boleh dicuba:
  • tambah gula
  • garam
  • air asam jawa
  • hirisan bawang
  • goreng ikan bilis, then bland them
  • letak kentang
  • buang minyak yang ade dalam sambal tu
  • tambahkan air
then, saye pon turun ke dapur balik dgn semangat baru.. tengok2 hubby ade kat dapur tengah adjust sambal tuu... dia letak gula banyak2 and tup2 pedas yang menyakitkan hati tu hilang! haha :) happy kejap tuuu.. kalo tak nightmare semua orang esok cari tandas..haha

ni la rupa sambal tu.. menakutkan.
Alhamdulillah.. selesai la kenangan masak2 untuk hari niii.. hubby cakap " first time dapat makan pedas kat uk" peli i la tuuu! tapi ade sorang housemate hubby i ni cakap "tak pedas pon, boleh je makan" hahah... adehhh.. macam2 ragam orang dalam rumah niii... 5 pot nasi saya masak hari niii.. masak around pukul 2 petang, pukul 8 malam, nasi tu dah hasbis.. hahah.. semua makan macam monster..lols..

happy la boleh masak hari2 macam nii.. kalo kat rumah shepil, masak seminggu sekali je sebab ade turn masak.. sini, hubby ade.. so terlebih rajin pulak nak masak untuk dia.. walaupon sy mmg takde bakat dalam masak2 nii.. sobs..

sepatutnye sekarang ni masa untuk type report.. kalo hubby tau i update blog ni, habis i! ^^

okay lahh... nak share something untuk hari niii.. untuk kaum adam di luar sana:

"Maka kahwinilah perempuan-perempuan yang kamu sukai dua, tiga atau empat. Tetapi jika kamu tidak dapat berlaku adil diantara isteri-isteri kamu, maka hendaklah kamu berkahwin seorang sahaja." (An-Nisa: 3)

untuk kaum hawa:

Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: “Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai.” (Hadis Riwayat Ahmad)

sounds easy rite? tapii... tak semudah ituuu... lets strive to be the best one!!

see you again!
salam..

Sunday, 23 December 2012

movie night with hubby @ Bristol

Assalamualaikum semua :)

semangat je kan semalam aim nak sambung buat design project kat rumah hubby niii.. end up dah pukul 5 petang, masih lagi tak start.. semalam baru je nak pegang journal and paper work untuk dibaca, hubby ambil letak balik kat atas meja.. ajak movie night :) haha.. so layan je laa.. sebb saye yg suruh hubby download siap2 cerita tuu... 

"istanbul aku datang".. tajuk movie yang kitorang tengok semalam.. best2... sebagai penonton, sy berpuas hati dengan plot cerita tuu.. cuma ade dialog2 yang sy rase kurang best untuk didengar.. kene revised patutnye dialog2 gituuu... tapi plot cerita memang tak membosankan dan ending pon as expected... :)) 

Permandangan di Istanbul.. tak sabar nak pergiii honeymoon next week!!
so, pengajaran yang boleh dapat dari movie tuu:

::: sape2 je boleh kene tipu...always be aware of people around us.. masa bercinta tu jangan terlampaun percaya sangat 100%.. and jangan letakkan harapan yg sangat besar kepada benda2 yang tak pasti nii.. lain lah macam saye sekarang nii.. dah kahwin. so, kene percayakan suami, hormat kata suami... inshaAllah.. i trust my husband.. 

::: bercinta lama2 ni pon satu hal jugak kan.. sebab tu aku buat pilihan untuk kahwin awal sebab memang betul la ape yang aku dok kaji selama nii.. bercinta lepas kahwin memang lebihhhhhhh muchhh more indahh.. i couldnt describe how exactly it is. Tapi ketenangan yang Allah bagi selepas kahwin memang sangat2 meaningful .. so, kawan2 di luar sana tuu..bila rasa dah jatuh cinta dengan someone tu, cepat2 la sediakan diri anda untuk melangkah ke alam seterusnya..inshaAllah, banyak sangat ganjaran selepas berkahwin niiii.. imagine, kite masak untuk suami, cium tangan suami, berjemaah dengan suami,  movie night dengan suamii.. semua tu kalau dilakukan dengan ikhlas, semua tu pahala... even bancuh air nescafe untuk suami pon satu pahala kan? 


Al-Baihaqi r.a. meriwayatkan hadis daripada Rasulullah SAW bermaksud:

“Apabila telah berkahwin seseorang hamba itu, maka dia telah memenuhi separuh agamanya. Maka bertakwalah dia kepada Allah pada separuh yang belum disempurnakan lagi.”


fikir2 kan lahhh... and lagi satu, kalau rase belom bersedia lagi tuu, kurang2 kan lah contact tuuu... saya nasihat ni pon based on pengalaman sebelum niii.. saye pon bercinta jugak.. memang tak boleh nak elak.. mula2 saya ingat nak kawan je dgn suami saye niii dulu, tiba2 terjatuh hati.. masa saya sedar sy ade perasaan pada dia tuu, masa tu dia dah hampir 7 bulan tunggu jawapan saye. saya ni jenis lambat sikit nak tahu perasaan sebenar ..jenis yang agak feelingless sikit.. ehh tiba2 out of topic.

::: memang banyak pengajaran yang boleh diambil dari movie tuuu aindai kita berfikir :) alam percintaan sememangnya indah, tetapi lebih indah jika ianya sah di sisi agama.. percintaan yang membawa ke syurga Allah.. semua org yang beragama impikan syurga.. syurga bukan untuk golongan2 yang hanya hidup di dunia untuk bersuka-ria... syurga untuk hambanya yang mencari... nasihat untuk diri dan rakan2...

akhir sekali, nak share sebuah hadis yang  selalu saya jumpa dulu masa saya dok kaji2 pasal nak kahwin awal nii :)) banyak lagi hadis2 dan ayat quran yang menyokong perkahwinan :) sememangnya perkahwinan itu sunnah rasulullah.. membawa banyakkkk kebaikan untuk kita, sebagai hamba.

Salam..

 Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :

“Wahai para pemuda, sesiapa yang mampu berumah tangga, hendaklah ia berkahwin, kerana dengan berbuat demikian dapat menundukkan penglihatan dan memelihara kehormatannya. Sesiapa yang tidak mampu, hendaklah dia berpuasa, justeru puasa itu dapat mengekang keinginan batiniah (nafsu syahwat).”


Saturday, 22 December 2012

Goodbye Sheffield

Assalamualaikum..

Finally, my winter break is officially started today!! others dah balik melancong, saye baru nak start.. sobs.. and i was so struggle starting my reports this whole week. and now i wanna change mood.. will be going to Bristol by tain in two hours from now. Hello hubby!

alhamdulillah hari ni dah taip around 5 pages of the reports. very slow progress rite? in 5 days, i just manage to write only 5 pages? haha.. it is not that easy to produce a single page of it. need to read, read and read from many sources, and need also have a good mood to write it. and also condusive environment. banyak pulak and nyer.. sememangnya design project ini kadang-kala meneronokkan tetapi most of the time? stressssss.... imagine setiap pagi pergi library and balik malam.. 8-10 hours per day.. why so kelam kabut ni?

actually, ni bukan kelam kabut.. tetapi memang dah behind the schedule. :( sepatutnye dah start benda ni like a month ago.. but, the department provides us with so many other assignments that distract us! ahhh!

okay, now its time to do packing :) bahagianya nak jumpe suami <3 lepas ni mesti lebih semangat nak siapkan report..

can't wait for 27 December! our second honeymoon in Istanbul.. inshaAllah... bukan honeymoon nak suka2 jerr... no.. nak porgi belajar sejarah :) so that there is something to be learnt and something to be story to our childs later in the future.... (kuat berangan betul).. semoga Allah memudahkan perjalanan kami nanti.. and harap2 sangat dapat rase snow kat Istanbul.. nak tengok hubby happy.. it will be his first time :)) i miss snow, sincerely...

To my sayang, wait for me k! I will be there in Bristol soon :) I always wanna be by your side <3

view from my university library
 

see you again!


Friday, 21 December 2012

What Has Happened ...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..

 Hampir setahun tak update blog..kenape? memang banyak sebab.. one of them is pengurusan masa yang kurang baik or in other words busy dengan urusan-urusan lain.. Sekarang dah di tahun ketiga pengajian di University of Sheffield. Sedang berada di library.. Supposed to do my design project report, tapi sejak sejam yang lalu, tiba2 rase takde mood nak proceed. So, teringat la yang saye ade blog yang sudah bersawang ni.

Ape yang dah berlaku sepanjang setahun yang lalu?
From 25 Dec 2011- today (20 Dec 2012)

2011 ialah antara tahun yang sangat-sangat busy. I was a commitee of Sheffield Malaysian Students Association  (SMSA). sebuah persatuan pelajar undergrad Malaysia yg belajar di Sheffield. So, I was quite busy together with other committees, arranging programs and attending meeting every week. 2011 juga ialah tahun pertunangan aku, exactly on  17 Sept 2011. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Pendekkan cerita, aku bertunang selama 9 bulan je. Pada  6 July 2012, aku telah sah menjadi isteri kepada Ahmad Faiz Mohd Zukri. Alhamdulillah, dah lebih 5 bulan kami berumah tangga. (more stories to be told later :)

akad nikah.. 06072012 9.50pm


Setahun tu macam singkat, tapi memang banyak benda dah berubah. Alhamdulillah for all this. Nak cerita semuanya dalam satu entry akan jadi tak best ler..so, buat summary je dulu..inshaAllah lepas ni nak try update consistently. Evrything happened in my life is just so precious to be left unwritten :D hehe..selama ni bukan tak tulis...tulis je,.,tapi tulis kat dalam buku.. semangat je beli satu buku ni untuk tulis semua benda yang berlaku after kahwin.. end up buku tu pon entah ke mana sekarang.. sebab ape? sebab sekarang ni aku tersangat la busy dengan satu benda ni yang dipanggil "esign project". sekarang ni pon aku duduk library untuk siapkan project yang sangat la membebankan fikiran tu. but, whats make me end up updating blog ni? exact reason is mood tiba2 je hilang. tengah2 semangat membuat calculations menggunakan excel, tiba2 rasa nak demam.. rase pening and nak muntah.. mula la hati ni fikir macam-macam kan.. maklum la dah kahwin :p tapi, bila fikir-fikirkan balik, masa cuti summer baru ni aku rase benda yang sama.. pening2, muntah and rase lemah.. tapi takde ape2 pon..hati je fikir lain.. ( nak sedapkan hati sebenarnye nii) haha..okay lahh.. tak nak cakap pasal ni..lain kali je..

okay..sekarang ni nak pergi dinner kat luar dgn besties. walaupon hari ni i masak kat rumah, tapi nak jugak makan kat luar sebab esok dah nak balik kampung. when i said balik kampung, it means "off to Bristol". Why Bristol? sebb suami tercinta di Bristol..esok suami exam.. semoga Allah permudahkan urusan suami yang disayangi.. and esok suami starts winter break, so sebab tu la saye dengan tak segannye nak kaco suami di Bristol.. hehe.. goodbye Sheffield for two weeks! gonna miss you and the people in sheffield.

Seriously tak boleh fokus buat design project sekarang.. malas nak paksa diri. Rase nak demam dari tadi lagii... kenape la tiba2 niii...Harap2 esok takde ape2 sebab nak naik train sorang2.. nanti suami yang riso lebih.

okay.. till here for now. InshaAllah will try to be more organised this time. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua in whatever good things that we are doing. may Allah be the guidance.. amiiin..

Salam.

p/s: ade banyak benda nak tulis.. keep it for next entry !