About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Saturday, 21 September 2013

Bila perlu bersyukur

Assalamualaikum..

alhamdulillah, saya sedang berada di Doha Airport sekarang, menanti flight ke Manchester Airport. Perasaan sekarang, tak sabar sangat nak jumpa dengan izz. bestnye sampai airport nanti ade seseorang tunggu.. transit lama sangat kali ni, so tak tau dah nak buat ape.. nak baca buku pun macam tak masuk je sebab keletihan.. nak tengok movie pun takde mood.. hanya bermotivasi untuk duduk saja je sekarang ni..

flashback cuti summer:

cuti summer kali ni mengajar aku banyak benda baru. antara yang paling terkesan sampai sekarang ialah cara untuk menjadi hamba yang bersyukur. kadang-kadang kita rasa kita ni dah cukup bersyukur dah, kita nasihat orang, kita motivate orang yang sedang sedih supaya bersyukur, tapi ada satu detik tu, aku rasa perasaan bersyukur yang sebenar..perasaan bersyukur tu datang semasa aku pergi ke hospital ipoh untuk selesaikan suatu urusan, aku ternampak beberapa orang pesakit yang kurang dari segi fizikalnya. masa tu.. aku rasa aku ni tak layak nak merungut lebih-lebih kalau tuhan bagi aku susah sikit sebab ramai lagi yang lebih susah daripada aku..perasaan bersyukur tu datang dengan lebih dalam apabila adik aku cerita kat aku, dia ternampak seorang ayah ni, anak sorang, ade isteri...datang ke hospital dalam keadaan tiada kedua-dua belah tangan...di hanya mampu duduk dan tengok sahaja apa yang berlaku di sekeliling dia. adik aku cerita lagi, anaknye terjatuh atas lantai, tapi si ayah hanya mampu melihat, tidak mampu untuk mengangkat anaknya tu...Allah...sebak rasa hati bila adik aku cerita kisah seorang ayah tu...aku pun mula fikir macam-macam, aku cakap jat adik aku, rupanya tangan dengan kaki, tangan lebih penting relatively kan? sebab kalau takde kedua-dua kaki masih lagi boleh bergerak naik kereta roda dan tangan masih lagi boleh buat macam-macam kerja... tapi bila takde kedua-dua tangan, apa je yang dia boleh buat.... tiba-tiba aku terfikir pulak kisah seseorang yang aku baca di internet... kisah seorang kanak-kanak yang dilahirkan tanpa kedua tangan. tapi ibumya melatihnya untuk berdikari sejak kecil dengan membuat semua aktiviti menggunakan kedua kaki yang ada. dan dalam kisah yang aku baca tu, anaknya berjaya menjadi seorang pilot, pilot yang hanya menggunakan kedua kaki.. so, nak menunjukkan tanpa kedua-dua tangan pun masih boleh bekerja. tapi idea ni di'counter' oleh adik aku, menurutnya, kalau sejak bayi dalam keadaan begitu, memangla dia akan jadi expert buat semua benda guna kaki, tapi kalau dah biasa guna tangan tiba-tiba tangan takde macam mana? perlukan high mental strength dan high motivation tu...

begitulah kisah perbincangan antara aku dgn adik aku..pengajaran yang nak dibawa di sini ialah, walau macam mana pun keadaan kita sekarang, jom la jadi hamba yang bersyukur, bersangka baik dengan Allah dan jangan putus doa kepada Allah.. kekuatan utama kita ialah Allah.. kadang-kadang, memang berat kita nak terima sesuatu, tapi kita perlu terus cuba dan cuba walaupun kadang-kadang kita rasa apa yang berlaku ni macam mimpi.

Hidup ni tak selalunya indah... bila kita dah gembira sakan selama 20 tahun, mungkin Allah nak tarik kegembiraan tu seketika... mungkin Allah nak balasnya dengan syurga untuk kita...

bersyukurlah.. Allah menguji hamba-hambaNya yang terpilih. ujian tanda Sayang Allah pada kita.




Wednesday, 11 September 2013

IKLAN GAMAT KERING (gamat emas pangkor)

[IKLAN]

Kepada sesiapa yang perlukan gamat kering bolehlah cek link di bawah. ni gamat emas pangkor yang dikeringkan, ada banyak khasiatnya.



Jika ada pengedar atau broker gamat kering yang memerlukan stock gamat kering, boleh klik link di bawah atau boleh contact number ni 017 5745714 untuk maklumat lanjut.

Terima Kasih.


http://www.mudah.my/Ibu+gamat+pangkor-23159555.htm?last=1

kenangan makan durian gemuk..

alkisah pada 7 september 2013, kami pergi melawat adik di asrama. then, kami pergi ambil buah durian yang agak banyak di rumah kawan kakngah di lekir. disebabkan teringin sangat nak makan durian, aku jadi excited nak makan durian tu kan..haha.. dalam kereta pun jadi makan, pelik tengok adik aku, Halim makan 2 ulas je, aku pun tanya:
"2 je lim? " 
"tak mau dah. menyenyeh"

aku pun pelik la.. hai.. takkan halim yang suka buah makan sikit je..

aku pun usya la buah yang sudah dikupas, ade dalam bekas. ade 7 ulas. terkejut tengok ulas-ulas durian tu yang sangat besar. "gemuknya isi durian ni. "dengan nada terkejut. aku pun cuba makan, patutla halim makan sikit je, durian ni terlampau tebal isinya, makan sikit dah rasa tak nak makan.

alkisah di rumah pulak, lepas maghrib kitorang satu keluarga duduk ramai-ramai nak makan durian. ade 6 biji semuanya. biasanya 6 biji tu boleh habis dalam masa kurang 15 minit. dan semua akan berebut-rebut nak makan.haha.... tapi kali ni, sekali ambil seulas, makan masa hampir 5 minit nak habiskan. haha... semua makan slow je sebab isi durian terlampau tebal.. haha.. end up, kitorang hanya mampu makan 2 biji setengah je. semua orang surrender... haha. durian tu sangat sedap tapi isi nya besar sangat2, lagi besar dari buah epal. 

tak sempat nak ambil gambar durian tu. ade yang dalam bekas je.. 
esoknya, durian tu ade baki 3 ulas, aku nampak ashraf buka peti sejuk nak makan, aku pun cakap..
"ap, ambil la dua, kak nak satu je"
dengan lajunya ap jawab "takmau!"
kami yang dengar ap jawab macam tu tergelak sebab for the first time 'hantu durian' tolak pelawaan .. hahaha.. 

tu je coretan tentang durian yang gemuk.
tahun depan nak makan lagi la durian ni ^^

Tuesday, 10 September 2013

**23th birthday**

Thanks to Allah, I am officially 23 now :D 


Tahun ni saya sambut birthday dengan family without my hubby. Tahun lepas paling best sebab dapat sambut birthday first time dgn hubby and of course dengan family. sebab birthday masa summer break kan. :) memandangkan adik saya, Mursyidah birthdaynyer 9 sept, so kitorang kongsi kek tahun ni :) 


Tak sabar nak dapat birthday gift dari suami.. izz cakap dia ade surprise untuk i bila sampai uk nanti ^^

To my hubby, thanks in advance k! i know i will be happy on that day. I really miss you.






To those who wish my birthday on facebook and message, thank you very much.. May Allah bless all of us and lets be a better person :)


Thursday, 5 September 2013

Ujian itu juga satu nikmat

Kadang-kadang kita menganggap bahawa ujian yang kita terima bakal berakhir, kita menarik nafas lega dan gembira kerana Allah telah memakbulkan permintaan kita selama ni, tapi ujian itu masih belum berhenti.. kita kembali kecewa, kita pun mengadu lagi kepada sang Pencipta, tiada tempat bergantung lain selain kepadaNYA.. Kita sedar hikmah semua ni, Allah mahu dengar rintihan hati kita lagi dan lagi.. apa yang kita boleh buat ialah teruskan berdoa dan berdoa.. sedih mana pun, ingatlah kita bahawa Allah sentiasa bersama orang yang bersabar.. Khabar gembira untuk orang yang banyak bersabar.. 

Kepada yang menanggung ujian Allah, mungkin balasan bagi ujian ini syurga. Terlihat satu kisah di mana seseorang yang sedang diuji oleh Allah itu dahulunya sedikit liat untuk solat awal dan agak culas untuk membaca al-Quran, tetapi sejak menerima ujian, dia menjadi hamba Allah yang sangat taat, solat awal waktu setiap hari, subuh pun senang nak bangun, dan mengaji al-Quran tiap-tiap hari. aku nampak balasan syurga pada apa yang dihadapinya. dugaannya berat dan maha hebat. tak terbayang jika ujian itu menimpa diri yang menulis ni. aku hanya mampu berdoa dan beursaha untuk kesenangannya. yang pasti, Allah sayang kepadanya. :))

                   -------------------------------*********************------------------------------

begitulah sedikit-sebanyak yang dilalui sepanjang tahun 2013... :) duka macam mana pun dalam hati, luaran tak boleh la nampak muram je kan.. duka itu biarlah Allah yang tahu, tak perlu nak tunjuk melalui riak muka, habis semua orang tanye nanti.. hehe...

Cuti summer 2013 dah nak habis, berbaki kurang 3 minggu.. akan kumanfaatkan sebaik mungkin terutamanya untuk adik aku yang bakal menghadapi SPM tahun ni. okay. dah tak mampu nak type lebih lagi. sedikit sebak dengan musibah yang melanda. namu redha itu suatu yang ada dalam hati sepanjang perjalanan ni kerana aku seorang hamba. :)

satu lagi coretan hati. semoga kita menjadi hamba Allah yang sabar dan redha dengan unjianNYA kerana ujian itu juga satu NIKMAT dari Allah untuk hamba-hambaNYA. :)

Salam :)

My Internship Story

Salam and Hi to all,

It's been long time :) I was quite busy with so many matters which I had to settle before coming back to uk. so, here is some of my sharing of the summer internship placement :) happy reading.

Even though internship went not so long, but the experience gained matter so much, I would say. It is something that we have to face ourselves. Now, at least I’ve got the idea of how is the life of an engineer. The internship managed to widen my thought on working life. Working life is not as I thought before, it depends on which company you working for, how big is the company, how big is the project, etc. The knowledge that I gained so far from college and university is hardly applied, haven’t applied it at all and I believe that the people in the industry faced the same. What is required is "SKILL". this is my point of view; the degree that we hold just make us stand out, but to work as an engineer, it requires skill. That’s why some people said that if someone has no degree but has got the skills required, that someone can also do the engineering work.

The second thing, I have seen the importance of knowing someone in the industry, meaning to say: having connection. Things can become easy if there is someone who could help you. Long procedures can becomes short when there is connection. This is a real life situation. No wonder why some people couldn’t be bothered to really follow all the created long procedure as long as they sure that there is no big harm behind it.


For my internship, I've been working in the largest oil and gas company in Malaysia. I worked in the engineering department. Almost everyday, I see all of them busy with the projects. Working in big company like this has shown me different kind of working style. It made me see many types of people. From my first day (induction day), till the last day, I know which kind of people make things easy and which make things difficult, also which is highly motivated and which cant be bothered, etc. 

As a chemical engineering student, I really looking forward to having some chit chat with chemical engineering graduates over there. I managed to bump into few people who really did chemical engineering in uni but currently are not doing chem eng work. That sector that I worked is dealing with fabrications of materials, manifolds, subsea distribution hub, etc. Thus, the engineers over there mostly are mechanical, piping, suction, etc. Even chem eng graduates will end up doing other type of engineer works. Meaning to say, the are not chemical engineer there. haha... Something to ponder so much. I kept thinking about that as I really dont want to do others profession, currently. 

Doing internship exposed me to the real working life, this shall help me to make up my mind weather to  pursue my PhD.  hhmm.. seriously I am having no fixed answer currently. 

To my dear husband, sorry eh sebab sy tak boleh nak decide lagi :) sabar k... 

There are many more to be shared here, will try to write them next time k ^_^

Thanks for reading !

salam.