About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Sunday, 6 October 2013

Cerita Kita: *kahwin semasa belajar*

Assalamualaikum..

ehh dah 6 october eh? so, dah 15 bulan la saye jadi isteri awak :) cehh,, bulan pun nak kire.. dulu sibuk sangat nak update bila dah genap setahun bergelar isteri :)) to be honest, sekarang ni rasa rindu gilerrrrrr dgn suami yang jauh di Bristol tuuuu... and rasa bersyukur tak terhingga kepada Allah sebab suami dapat sambung belajar di uk dan dapat MARA after kahwin.. rasa macam rezeki turun dari langit. terbukti lepas kahwin ni, murah rezeki. ingat lagi, lepas kahwin, baru je nak merasa tinggal serumah, hubby dapat offer kerja offshore :) semua tu rezeki selepas kahwin...

Firman Allah:

"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"
(Surah An-Nur 24:32)

ayat ni memang satu berita gembira kepada saya :) ayat ni la saya guna untuk pujuk mak dengan abah untuk benarkan kahwin dulu... dan ayat ni merupakan suatu bentuk janji Allah, dan Allah maha menepati janjiNya.. memang personally dapat rasa nikmat rezeki Allah yang luas seperti dalam ayat  ni..Allah memberi rezeki dengan jalan yang tidak disangka-sangka.. :)) Alhamdulillah... setakat ni sedikit pun tak pernah menyesal dengan keputusan berkahwin in the middle of degree (read: berkahwin semasa belajar).. malah, result periksa baru-baru ni is like miracle to me.. subjek yang ramai fail, ramai dapat 40+, 50+, tapi saya dapat 81%.. husband yang tolong check result exam saya sebab internet kat rumah slow, masa husband sebut markah 81 tu rasa macam.. "aihhh, awak salah baca kot niii" it's a mircle, Allah wanna help me, I know that, Alhamdulillah... bukan ape, beriya balik2 dari dewan exam menangis dalam bilik... masa otw balik tu diammm je, sampai sorang kawan ni cakap "i know norazah will cry soon she reach home" ... aku tetap diam sebab speechless. exam paling worst aku pernah jawab, sampai rumah, izz tanye, "how was it? " then i jawab "it is either i fail or i get boarder-line mark" haha.. serious scary time tu.. then, monyok je dalam bilik. after few hours monyok, terus nangis.. such a horrible feeling time tu..
 
back to the story, perkahwinan ialah suatu yang menenangkan... first different thing yang saya rasa before and after kahwin is ketenangan tu.. i dont know how to describe the feeling, but to those who already married will know that. 

Now, I am no longer into the idea of belajar-kerja-kahwin... i was planning to do that before, when i was in college.. tapi, perancangan Allah itu yang terbaik.. now, I am so happy with my life, I am happy with my husband, he is my everything, I really love him and I will be loving him till the end of my time.

You are my hero
You are my cloth
You are my cover
You are my everything
You are my husband
You know who you are :))

I miss you.
See you next week!

Good night from  Sheffield, UK
Salam a'laikum..

No comments:

Post a Comment