About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Thursday, 31 January 2013

excited + worried = feelingless

i feel so so dull now. feeling less. you know why? its because in half an hour i gonna meet my supervisor (which is good) but it will be either disaster to my report after this or just a light wind to it. i hope that the structure of the report stays! pleaseeee.... because i have finalised everything except for checking my design values!!! arggghhh... its lik between do or die. or whatever. so, this makes me so so not happy now. it's worrying me a lot now. but chill, every problems have solution!

the second thing is that my hubby is coming tonight !!! :))) i should be excited because i have been missing him for this whole week :) but.. the mix of worried+excited has neutralised my feeling. I just wana follow the current. I don't care anymore!!!


if i get 60+, i will still be happy :))

good luck to all!
salam


what a blessing

deadline has been extended!!!

what a bless from God . I know lots of my friends are still struggling now including me. aarggggh i can't take this anymore. very not happy and stressss.

the best thing is that my hubby is coming to visit me tomorrow! yay!! :))
hubby, you come at the right time. I am super stress now. feel like throwing all the papers out through the window!!

okay! continue working.
not expecting first class anyway. just expect to get 60+.

may Allah ease all my friends and me. amiin
salam

Wednesday, 30 January 2013

Quite a stressful day


I just realised that I might not be able to fully satisfy my supervisor. I did what is being told. It just that sometimes things are not turning up in a desired way. For these critical 2 days left, I will push everything out and try to present it in a proffesional way.

I really miss someone today badly. But that person might have something else more important to think of. its okay. I was very sad that I have to face the consequence. what has happened to day really remind me of this saying:

“ Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

The best part of the day, when I miss someone badly that the someone is busy with other business. there is someone texted me and say, i miss you :) it somehow made me cry, but i just ignore the feeling of crying. i am somehow feel better when i know there is someone who think about me.. :) if not, i always say to myself that you have no one. that's rubbish.

okay. back to work.
tak semestinya apa yang kita nak kita mesti dapat. tak semestinya bila kita rindu seseorang, seseorang tu mesti penuhi kehendak kita. stop memaksa orang.

have a nice day to everyone.
may Allah bless.
salam.

Tuesday, 29 January 2013

3 more days to the big DEADLINE!!

alhamdulillah...
tak sangka tinggal lagi 3 hariii jer!! really2 need to put a lot of effort for these 3 days! hopefully everything will go as smooth as possible...

semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk kita semua.. amiiinn

Look what I've got today :)
it really make me miss him, my lovely husband.. my husband pergi BARCELONA tak bawa i sebab i sangat2 dekat dengan deadline.. takpelah what to do :) tengok gambar ni dah cukup buat saye happy :))

i am very busy now.. i hope we can spend some quality time together soon .. two weeks from now we gonna meet! :)) rinduuuuuu ..


okay, back to work!

Saturday, 26 January 2013

6 DAYS to the BIG DEADLINE

salam wbt :)

sedar2 tak sedar dah tinggal lagi 6 hari je untuk submit report design project yang super mencabar niii >_< alhamdulillah atas kurniaan kesihatan yang baik dari Allah... alhamdulillah atas support system yang hebat2 yang always help me when I in need.

Hubby is the one yang tak pernah jemu kejut i bangun awal untuk pergi siapkan report di library. my brilliant supervisor sangat2 helpful and always tell me something new. I have learnt a lot from you my dear supervisor! you are brilliant and wonderful. Even sometimes I get scolded by you for not being able to do this or that, I still happy to learn all this :))

and also to my besties yang always teman i study hari2, sama2 semangat untuk make a progress every day. and also my flatmate (you know it's you that I mean if you happen to read this) :)) haha.. saje panggil flatmate sebab kite je yg duduk kat floor tu. ke ade orang lain? lain la kat atas ade 4 orang. haha. atas sekali paling kesian duduk sorang2.. hehe klaka.

6days yang sangat2 critical.. even though the design is almost settle but still need do some change to produce the best of it.

makin ramai classmates kat library nii..semua sedang membuat pecutan terakhir :) it's the finale week of it!!

and why I pulak boleh ade masa lagi nak taip2 blog niii :D

back to work!
May Allah bless!! amiiin..

Good Luck to all ! No Pain, No Gain.

Salam.

Friday, 25 January 2013

Permulaan 2013: Jadilah Golongan Yang Sedikit

Bismillahirahmanirrahim..
Salam untuk semua :)

Alhamdulillah 99x, alhamdulillah atas kesihatan yang Allah kurniakan kepadaku, kepada suamiku,  kepada keluargaku dan kepada sapa2 je yang aku sayang..  syukur tak terkira kepada Allah... Alhamdulillah atas nikmat yang menggunung tinggi yang Allah kurnia kan.. 

Permulaan tahun 2013 banyak sangat mengajar aku supaya menjadi hamba yang bersyukur.. Allahu rabbi.. setakat 3 minggu lebih ni, banyak sangat2 peristiwa yang berlaku sama ada directly or indirectly related to me, yang mengajar aku betapa besar nya nikmat Allah yang ada pada diri aku yang selama ni aku tak sedar.. 

Surah An-Nahlu Ayat 18:

"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." 

Kadang2 kita tak sedar yang kita telah bersungut/ mengeluh. Contohnya:

 "susahnye laa nak jadi engineer nii", "bosannye asyik mengadap benda niii je", "aaa kenape aku jauh dari family, nak balikkk", "kenape suami aku tinggal jauh dengan aku", kenape ni, kenape tu, bosan, sunyi, ape2 la yang sewaktu dengannya... 

Alhamdulillah..sejak kebelakangan ni, aku mula tersedar yang aku sebenarnya tak layak nak cakap2 macam tuu... susah2 aku, ramai lagi orang lain yang dalam dunia ni yang lebih susah daripada aku, apa la sangat dengan report, exam, hidup di dunia ni bukan untuk bersenang lenang je. Belajar ni pon bukan sebab mengejar dunia semata-mata, tetapi sebagai bekalan akhirat juga jika diniatkan kerana Allah, belajar nak jadi engineer ni pon sebab ape? sebab nak kerja je? no. sebab nak menyumbang kepada masyarakat. nak menjadi hamba Allah yang berguna, bermanfaat kepada orang lain... 

Hadis Nabi SAW:

 "Khairunnas anfa‘uhum linnas"

Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi manusia lain. (HR Ahmad dan Thabrani)

Jauh dengan suami? Ape la sangat dugaan tu.. kecik sangat kalau nak dibandingkan dengan dugaan pasangan lain.. 0.1% pon tak sampai.. jauh dari family sejak berumur 13 tahun sampai tak tahu bila? Itu semua perancangan Allah untuk aku. Allah yang cipta manusia, Allah dah rancang dah kehidupan each one of us. kita sebagai hamba tak layak nak mengeluh benda2 macam nii.. Astaghfirullah..

Surah Ali-Imran ayat 54 :

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

“Dan Mereka Merancang, Allah juga merancang, Dan ALLAH sebaik-baik Perancang” 


Banyak lagi hamba Allah yang lain yang diuji dengan ujian yang lebih berat.. jauhhh lebih berat dari kita yang hidup senang lenang ni. Allah banyak kali ulang dalam Al-Quran, Allah kata golongan yang bersyukur ni sedikit.. so kita nak tergolong dalam ramai2 yang tak bersyukur or nak join golongan yang bersyukur?? Allah turunkan Al-Quran sebagai panduan untuk kita. tiap2 hari kita check FB, tiap2 hari jugak kita check panduan yang Allah turunkan.. InshaAllah sama2 banyakkan membaca al-Quran supaya di akhirat nanti, Alquran boleh mensyafaatkan kita. Antara firman2 Allah dalam al-Quran yang menyatakan tentang golongan yang sedikit ini:

Surah As-Saba’ ayat 13:
Sedikit sekali dari hamba-hambaKu yang bersyukur

Surah al-Baqarah ayat 243:
"Sesungguhnya Allah sentiasa melimpahkan kurnia-Nya kepada manusia (seluruhnya), tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur." 

Surah al-a'raaf ayat 10:
"Sesungguhnya Kami (Allah) telah menempatkan kamu sekelian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi (sumber/jalan) penghidupan. (Tetapi) amat sedikitlah kamu bersyukur." 

Surah Ibrahim ayat 7:
Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” 

Allah mengurniakan kita macam2 nikmat yang kadang2 kita lupa untuk bersyukur. tak tengok pada benda lain, tengok anggota badan sendiri sudah. betapa besarnya nikmat Allah.



Menurut Imam al-Junaid, "Syukur ialah seseorang yang tidak menggunakan nikmat Allah untuk melakukan maksiat kepada-Nya". Ertinya, tanda bersyukur ialah menggunakan segala nikmat atau rezeki kurniaan Allah untuk melakukan ketaatan kepada-Nya dan memanfaatkannya ke arah kebajikan - bukan menyalurkannya ke kancah maksiat atau kejahatan.

okay.. masa untuk rehatkan diri. Esok kene sambung siapkan report yang berbaki seminggu je lagi sebelum big  deadline pada 1 Feb 2013.



Alhamdulillah, January 2013 sangat2 mengajar erti menjadi hamba yang bersyukur.

Salam.


Tuesday, 22 January 2013

pemimpin yang mementingkan kroni-kroninya, mengabaikan yg bukan kroni

Kadang-kadang aku terfikir, semua yang jadi pemimpin sekarang ni sedar tak tanggungjawab jadi pemimpin ni sangat besar dan setiap tindakan anda akan dipersoalkan di akhirat kelak. mereka yang memimpin  ada tak berniat untuk berlaku adil kepada orang yang di bawahnya tak kira siapa, sama ada saudara mara, kaum kerabat, golongan yang sependapat, golongan yang tak sependapat dengannya, golongan yang tidak memilihnya untuk menjadi pemimpin andai diberi pilihan, etc. sejak melangkah umur 20-an ni, aku memang tak boleh stop berfikir. tengah2 buat report ni pon sempat lagi berfikir tentang perkara yang diluar topik.

bercakap pasal pemimpin dan kepimpinan. pemimpin ade banyak level. Pemimpin kepada diri sendiri, pemimpin kepada keluarga sendiri, pemimpin kepada saudara mara, pemimpin kepada kumpulan kecil, pemimpin kepada persatuan, pemimpin di surau, pemimpin sesebuah kampung (ketua kampung), ketua mukim, ketua kawasan, ketua daerah, ketua wilayah, dan paling ketua sesebuah negeri (menteri besar). aku stop setakat ketua sesebuah negeri je. Ya Allah.. kenapa hati aku sedih sangat. Aku happy tak dengan kepimpinan yang aku di bawahnya sekarang ni? taknak bincang pasal kepimpinan di negeri2 lain, aku nak bercakap pasal di negeri aku jer, sebab aku dilahirkan, dibesarkan di negeri yang sama. cuma bersekolah di negeri selangor dan sekarang menuntut ilmu di negeri orang putih.

wahai pemimpin, kenapa aku sebagai rakyat nampak kamu banyak mementingkan kroni kamu? kenapa? kenapa aku nampak semua ni? aku sebagai rakyat tidak gembira berada di bawah pemerintahan kamu. keluarga aku bukan datang dari golongan yang sependapat dengan kamu. kamu semua menyokong penuh kerajaan yang memerintah sekarang, kroni-kroni kamu juga adalah orang kuat menyokong. persoalan yang aku nak utarakan sekarang, adakah kamu memandang rakyat2 yang tidak menyokong kamu semasa pilihanraya sama rata dengan rakyat yang memilih kamu semasa pilihanraya? sekiranya anak-anak kroni kamu atau yang memangkah kamu berjaya, mereka diberi saguhati. Adakah kamu berbuat perkara yang sama kepada anak2 golongan yang tidak memangkah kamu? 5 tahun kamu memerintah. aku sebagai rakyat bawahan banyak memerhati. aku bukan duduk diam dan tak heran sekeliling. aku nampak dan aku dengar perkara2 yang tidak menyedapkan. adil ke tu? yakin ke boleh jawab depan Allah nanti? rakyat bawahan macam aku ni nampak benda2 kecik yang relevant dengan aku ja. benda2 lain yang rakyat2 bawahan tak nampak yang kamu wahai pemimpin laku kan tu, kamu yakin boleh jawab depan Allah?? hhmm??

pada saat ada golongan yang memerlukan bantuan, tetapi golongan tu bukanlah golongan yang memangkah kamu dalam pilihanraya yang lalu, ada kamu rasa kamu nak cepat2 tolong? ada rasa nak tolong? ada tak? or kamu datang melawat golongan yang memerlukan bantuan sekadar memenuhi syarat ?? hhmm?? jawab! memang kamu hebat sekarang, kamu memegang kuasa, kamu memegang amanah sebagai pemimpin rakyat, kamu nampak gah! kamu nampak senang! kamu ini, kamu itu! tapi ingat! rakyat seperti aku akan tuntut segala ketidakadilan yang berlaku di mata aku dan yang kena pada aku di AKHIRAT kelak. kena sekali, aku bersabar. kena 2 kali aku sabar lagi. kena 3 kali aku masih lagi sabar. tapi terkena sekali lagi . dan ternampak ketidakadilan berlaku lagi, aku sedalam2 dalamnya tidak redha, aku tak redha dengan pemimpin sebegini. aku akan tuntut di akhirat bila mana sesuatu yang patut ko buat, tapi ko tak buat... Hadis nabi:

Abdullah bin Mas’ud.Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya : “Sesungguhnya kamu akan melihat selepasku sikap (pemerintah) mementingkan diri dan kamu akan melihat perkara-perkara yang kamu ketahui ia mungkar (pada pemerintah). Mereka berkata: Apa yang engkau perintahkan kami (lakukan) wahai Rasulullah? Sabda baginda: Tunaikan untuk mereka hak mereka dan mintalah kepada ALLAH hak kamu.” (Hadis Riwayat Bukhari)


bersenang lenanglah ko selagi ko dapat kaut banyak harta. selagi ko rasa selesa dgn  berbuat maksiat, prihatin dengan puak ni, dan kurang prihatin dengan puak yang satu lagi. tapi ingat, pembalasan Allah itu pasti. ketidakadilan akan dituntut di akhirat kelak. firman Allah dalam kitab al-Quran,
surah fussilat ayat 40:

Sebenarnya orang-orang yang menyeleweng dari jalan yang benar mengenai ayat-ayat keterangan Kami, tidak terselindung keadaan mereka dari (pengetahuan) Kami. (Kalau sudah demikian), maka adakah orang yang dihumbankan ke dalam neraka lebih baik, atau orang yang datang dalam keadaan aman dan selamat pada hari kiamat? (Katakanlah kepada orang-orang yang menyeleweng itu): "Buatlah apa yang kamu suka, sesungguhnya Allah Maha Melihat akan apa yang kamu lakukan (dan akan membalasnya)".


buat yang gagal berlaku adil:

Ma’qil Ibnu Yasar r.a berkata “ Saya mendengar Nabi S.A.W bersabda maksudnya : “ Tidak ada seorang hamba yang Allah serahkan kepadanya untuk memimpin segolongan rakyat lalu ia tidak memelihara rakyatnya itu dengan menuntut dan memimpin mereka kepada kemaslahatan dunia dan akhirat melainkan tiadalah ia mencium bau syurga.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

7 Golongan Yang Mendapat Naungan Allah:
  1. Pemimpin yang adil
  2. Pemuda yang sentiasa beribadat kepada ALLAH
  3. Lelaki yang hatinya sentiasa terpaut pada masjid
  4. Dua orang yang cinta mencintai kerana allah yang mana berpisah dan bertemunya kerana Allah
  5. Lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta kaya melakukan zina,lalu dia berkata "aku takut kepada allah"
  6. Orang yang bersedekah secara sembunyi
  7. Orang yang mengingati ALLAH di tempat sunyi lalu mengalirkan air mata

bersabarlah wahai hati, Allah tahu setiap sesuatu yang manusia lakukan.

Wednesday, 9 January 2013

3 weeks to the BIG DEADLINE

Ya Allah.. Cepatnye masa berlalu.. dan aku hanya melakukan routine yang sama setiap hari. Aku yakin semua classmates aku sedang buat benda yang sama sekarang ni which is report writing. Kan best kalo idea mencurah-curah untuk taip report tu.. mesti dah beratus aku taip.. alhamdulillah.. hari ni ade progress at least takde la aku risau sangat..

Apa yang boleh buat sekarang ialah usaha dan doa, dan juga jaga ibadah.. report tu report la, tapi ibadah still kene jaga..Allah bagi 24 jam, takkan 24 jam untuk buat report. apakah. haha.

Okay lahh.. sekarang ni masa untuk berehat setelah 11 jam berkampung di library untuk hari nii.. @_@

one of my classmates said to me when i bump into him just now in library "no life for these 3 weeks!" hahaha...

ni lah life kita untuk 3 minggu ni... lagi pon musim exam, smua orang berkawan dengan buku, nota2 dan komputer sekarang. setengah hari menghadap komputer, boleh rabun mata niii.. @_@

tapi, benda2 ni fun sebenarnya kalau kita kenang2 kan balik :) hehe.. giler ape kata buat report 11 jam satu hari fun. lalala..

masa untuk rehatkan diri. :)

good night from sheffield!
salam.

Monday, 7 January 2013

balik malaysia tahun ni?

last two consecutive winters, at this hour i was very excited searching for airplane ticket to go back home. during first year winter, i was very excited to come back home for the first time ever in my life. i was very excited buying a lot of stuff for my family. for the second year, i was even more excited to go back to get married. the moment that i was waiting and counting days the most. i was very excited to go back. i was among earliest who went back home.

now, i am struggling with report and just not bother about counting days. it is not that i dont bother to go back. i will definitely go back to see my family, i always miss them. the thing is that my hubby doesnt want to go back and i have to go back alone, thats somehow demotivate me of when exactly i should go back. but, on top of my head i am planning to go back on mid july after graduation of my my friends who graduate in july. and i also wanna spend some free time with my hubby before i leave him here, in uk.

my summer will be divided into two now. i will be fine, i have a family here which is my dear hubby.

xoxo.

time to continue doing my report!

Sunday, 6 January 2013

Genap 1/2 tahun

Bismillah..

Alhamdulillah.. hari 06012013, genaplah 6 bulan kami berumah tangga. 6 bulan, nampak macam singkat kan? tapi dah banyak suka duka yang kami hadapi.. suka or duka, semua tu kenangan manis bagi saya. alhamdulillah, atas kurniaan Allah, seorang suami yang sangat2 penyayang, a very reliable and helpful one, and everything. susah nak describe..

 Thank you hubby sebab awak banyak sabar dengan karenah saye selama 6 bulan ni.. saye tahu bukan senang nak jaga saye yang tak berape nak matang nii.. inshaAllah, sy akan jadi isteri yang lebih baik untuk awak lepas ni.

I love you sayang.

060712-060113

Saturday, 5 January 2013

taknak beli dahhh

salam..

dah almost 1pm.. aku masih belum start type report...giler laaa hari nii.. troublesome betul. semangat je beli leather casing untuk my iphone 5 nii on ebay.. tup2. i perasan ade titik 3 kat kulit tuuu.. ggrrr i terus baling dia dalam tong sampah library. puas hatii.. then, i balik rumah all the way untuk basuh tangan dgn sabun taharah... ade yang kata tak payah la.. tapi, i rase geli giler. i basuh jerrr... and now, my iphone 5 takde baju.. takpe lahh.. lagi sexy kan.. kalo pakai baju tak lawa nampak besar. haha.. merepek jer.

pengajarannya: tak payah la beli barang kulit dari ebay. barangan kulit ni kena pergi tengok sendiri kat kedai, baru beli.. bahaya.. lagi2 kalo barang kulit tu murah..

okay.. lepas ni tak beli dah.

Half way to go

Alhamdulillah...Allahurabbi... rase lega sangat sekarang,.. at least takde la aku tak lalu makan dok fikir pasal report ni kann.. alhamdulillah esok boleh la teruskan lagi buat report dengan semangat baruu.. dah nampak dah macam mana nak buat dengan report tuu.. alhamdulillah. pertolongan dari Allah.. 



semoga Allah permudahkan urusan aku dan kawan2 aku yang lain yang sedang struggle untuk exam dan porject report.. amiiim


sesungguhnye kekuatan itu memang datang dari Allah.... nothing much can I say.. thanks to Allah for all this.. walaupon rase stress dengan untuk lagi 3 minggu lebih before deadline, tapi kita semua ada Allah yang sentiasa membantu kita.. tak lupa juga kawan2 yang sangat helpful.. with that, we just follow the current and keep on working!

good luck!


Report yang tebal !!!

omg!! tadi tertengok design project report ika!! couldnt believe my eyes!! rase nak give up je! oppsss don't!! i am depressed now! i am totally lost!! giler lahhhh... tapi kalo nak ikutkan level aku dgn classmates yg lain sekarang, aku takde lah teruk sangatttt... sama2 tengah struggle menaip ponnn...

haishhh azahh.. tak boleh compare hasil kerja kau dengan ika. ika rajin and pandai.. kau tu erkk..tak payah la tulis..tak lena aku tidur malam niii..

Ya Allah.. sesungguhnye kekuatan tu hanya dari Mu... amiiin,.. semoga Allah beri apa yang terbaikk untuk aku dan kawan2 aku yang lain.. semua tengah stress. nak makan pon takde selera... seriusly, lately aku tak bother pon nak makan sangat... perut pon tak rase lapar..

serius macam takde life, tapi hakikatnye ni la life aku sekarang, ahhh.. is this the road to be an engineer?? seroiusly?? ohhhhh... i wanna finish all this quickly!!! i cant bear with all this!!

Design Project!!!

Serius rase tired, stress, depressed, overwhelmed sekarang. kan best kalo ade pantai kat Sheffield nii. bila stress boleh pergi main2 kat pantai and then jerit kuat2.. puas hati. aiseyhh.. trase tepu giler sekarang niii.. tak tahu dah nak taip ape dalam design project report nii.. sebenarnye banyak je lagi kene type(sangat banyak kottt), it's just that my brain has stop working actively. It becomes lazy to think critically at the moment.

mane tak tepunyer.., dah lebih 10 jam aku bertapa di library nii.. sekeliling aku kedengaran bunyi orang type je..  @_@.. eyes so tired, I wanna go back home now!! i wanna watch Omar Series or read something beneficial to my general knowledge.. oh please..

 I feel so not happy with this thing. But, sometimes I do feel happy and excited to see the increment of pages that I have typed. Yes, I do.. for today, I have wrote few pages.. few? yes... only few.. it's very hard to produce even a sigle page! trust me.. imagine how hard my life is.. sobs.. I have to be grateful that I have no exams for this semester. but, still I dont expect much of my report. Sounds like giving up? not really indeed.. I always come to library every morning with new resolution. It just that I know how high is the expectation of my supervisor. very high! he is American, growing up in California. A very high critical thinking person that always work on practical basis, the way he thinks make me crazy. I am not that smart to be under him actually. Now, I under estimate myself.. (kalo hubby bace ni habis I)

come on azah! you used to be a quite smart student especially in maths! yes, i am crazy in maths. i have no idea how come I got 99% in maths exam during second year of degree. that's the crazy part of me. but, this design is totally different things!! aahhhh... i think i just think too much about it. tomorrow i will come to library with a fresh mind with a better progress for my report. yeah!

tired face @_@ in library.
salam..

Friday, 4 January 2013

My design project

Today, I come to library with a new resolution to make a better progress to my report.. i already wasted some time in the morning due to a very slow motion.. always not energetic early in the morning. Now, i hope that my brain is active and hardworking to think critically for my project. Hopefully, really2 running out of time.

okay! lets start the work now! 10hours!

Thursday, 3 January 2013

Back to student life

Alhamdulillah atas kesihatan yang Allah kurniakan untuk siapkan report yang berbaki 4 minggu je lagi untuk submit and progress still sangat sedikit. Ya Allah, masa 4 minggu ni sangat kritikal. Apa yang boleh buat sekarang is keep on working, tak buang masa, optimise masa betul2 dengan perkara berfaedah sahaja.

Semoga Allah permudahkan urusan semua sekarang. Masing2 ade hard time masing2 kan.. To my sayang, saya always doakan awak. Prepare untuk the upcoming exam betul2.

Tak boleh spend time lama2 kat sini..

Let's get back to work people!

Wednesday, 2 January 2013

The memorable Second Honeymoon


Salam untuk semua :)

Honeymoon yang ditunggu-tunggu selama ni dah pun berakhir. Now, me and izz dah pulang ke tempat belajar masing-masing, Bristol dan Sheffield. Kejapnyer masa berlalu. Masa gembira memang selalu terasa sekejap. Alhamdulillah, Allah izinkan kami jejakkan kaki di Istanbul, turki.  sambil honeymoon, Sambil melawat tempat-tempat bersejarah. Tinggalan sejarah zaman Turki Uthmaniyah.

Alhamdulillah kami sempat melawat beberapa tempat selama 5 hari 4 malam di Istanbul. Hari pertama dan hari last kami tak sempat berjalan pun. So, 3 hari je lah.. kenangan manis di tempat-tempat ni takkan dilupakan...

  • Topkapi Palace
  •  Hagia Sophia
  • Blue Mosque
  • Grand Bazaar
  • Dolmabahce Palace
  • Taksim Square
  • Eyup el-ansari mosque
  • eyup el-ansari mausoleum
  • Basillica Cistern
  • Bosphorus sightseeing
  • Galata Tower
  • Galata Bridge
  • Sulaiman the Magnificient Mosque
  • Istanbul University

Semoga pengembaraan di bumi Istanbul ni dapat mengeratkan lagi hubungan kami suami isteri. All the sweet memories will remain in our heart. 


our sweet memories.. the second honeymoon 

Goodbye hubby for some time


Sesungguhnya Allah yang pegang hati-hati manusia. Allah yang beri kekuatan kepada kita untuk lakukan sesuatu. Kadang-kadang kita rasa diri kita lemah, tapi Allah telah tunjukkan yang kita tak selemah itu. Alhamdulillah sekarang ni aku berada di dalam train CrossCountry menuju ke Sheffield, bumi di mana aku menimba ilmu. Ada commitment pelajaran yang lebih priority.

Plan asalnyer, saye nak duduk dengan awak di Bristol selama 2 minggu..then, bila awak start kelas, saya balik la. Tapi, keadaan sekarang tidak mengizinkan. Allah maha merancang.

Berat hati ni nak berjauhan dengan suami. Really can’t stop this running tears now. For me, my husband is everything. He is really2 a very wonderful lovely hubby. I gonna miss you, sayang. To my sayang, thanks so muchhh sebab jaga saya selama lebih seminggu saye menjadi roommate awak di Bristol.. hehe.. lepas ni, sunyi la awak, roommate awak dah balik kampong Shepil.. ke awak suke sebab takde dah orang nak kaco awak online? Hehe.. rindu la kat awak… tapi, takpe..after kita sama2 grad nanti, kita tinggal sama2 ehh…inshaAllah…

at Bristol Parkway Train Station.. I love you sayang!!
Takpe lah.. nama pun kahwin semasa belajar. Kena bersedia lah hadapi dugaan yang sebegini rupa. Allah uji kita setakat yang kita mampu sahaja. InshaAllah, sebulan je pun. Bukan lama sangat. Ada orang lain berjauhan sampai 9 bulan, lagi lama. Bersyukur sangat sebab Allah takdirkan izz untuk belajar di uk jugak.. Alhamdulillah. Sebelum kahwin, kami tekad untuk pjj, tapi Allah punya plan memang the Best. Awal tahun 2012, izz dapat offer sambung belajar di Bristol. Dan Alhamdulillah, lepas kami berkahwin, izz dapat MARA. Semua ni tak dirancang, apply pon gamble pada mulanya. Alhamdulillah…

Sebenarnye nak balik esok jer.. nak tinggal dengan suami lagi sehari. Tapi suami pujuk suruh balik tonight supaya kerja saya tak drag. Saya dengar cakap suami, so saya balik hari ni.. tak sabarnye nak sampai Sheffield J Rindu kat my besties, housemates, library and bilik saye yang besar tuuu..

InshaAllah, tahun baru. Semangat pun mesti kena baru. Tahun 2013 dah pun bermula. Cuaca hari ni sangat2 indah. So far takde buat list2 azam baru macam yang biasa buat dulu. Lagi pun hari tu dah semangat sambut tahun baru Hijrah, so sekarang tak excited sangat. Lagi-lagi malam tadi, tersangkut kat kota London yang super sesak dek manusia yang keluar untuk menyambut kedatangan tahun baru. Orang lain bersorak-sorak seronok sambut tahun baru, saya tak mampu nak tumpang gembira sebab terlampau letih pulang dari Istanbul dengan beg galas yang lebih 20 kilo.

So, semangat baru setakat ni satu jer. Nak jadi isteri solehah. Nak jadi isteri yang jauh lebih baik dari sekarang. Nak belajar masak sedap-sedap sebab saya suka tengok suami makan banyak bila saya masak. Bahagia rasa. And all other things that need to be fulfilled along the way to be a good wife will checked.. biiznillah..

Salam dari Sheffield untuk semua..

Tuesday, 1 January 2013

some experience at Luton airport

Alhamdulillahhhhh....sekarang ni dah ade kat rumah hubby di Bristol.. what a relief! honeymoon selama 5 hari 4 malam dah habis... tapi, kenangan2 indah di Istanbul dengan suami tercinta takkan dilupakan... inshaAllah lepas ni nak datang bawa anak2 pulak.. kalo umur panjang,murah rezeki :) supaya anak2 kenal sejarah.. bukan setakat belajar dalam buku teks then lupa macam tu jer... Cuti berbaki 1 bulan exactly.. cuti ke? tak payah panggil cuti laaa... lets me call it "1 month library session".. emm indah nama tuuu... memang lepas ni kene duduk library pon from 10am-10pm.. seriouslyyyy...

now nak share sikit tentang pengalaman di airport luton pergi dan balik...aaahhh nighmare jugakk ar masa kat airport luton masa kat imigresen... beratur lama giler.. lebih sejam jugak beratur.. yg tu tak heran lagiii... yang tak bestnye.. kitorang beratur di tengah puak2 yahu** yang memegang passport negara haram tu.. malas nak taip nama negara yg tak curi tanah milik kita tuu... asalnye, aku nak buat tak tahu je laaa... dalam hati memang rasa panas giler..ye la.. musuh kan. sape tak panas.. aku memang terang2 la org Islam kan dah pakai tudung gitu.. ade sorang pompuan ni, kejap2 pandang belakang tengok aku ngan izz. ade la dalam 3 kali dok pandang kitorang. pandang2 ape! then sekali tu, dia pandang aku, aku terpandang dia, dia jeling aku macam aku buat salah dgn dia, jeling dgn muka benci.. (panas giler rase time tu , mentang2 korang ramai) .. then, aku dengan laju nyer pegi kat tempat lain.supaya dia tak leh nampak aku dahh... mmg pengalaman ngeri la.. masa tu memang monolog dalaman habis-habisan laa... dorang ni kebanyakan tak pandai cakap bahasa inggeris rupanyaa... baru aku tahu.. and dorang ni nampak je macam org eropah, tapi perangai tak... dorang potong que gitu je.. ade sorang tu berdiri belakang faiz, tup2 aikk kat depan dahh... then masa nak dekat sampai kaunter dahh.. ade sorang ni panggil kaum2 kerabat dia yg tengah beratur kat belakang suruh dtg depan.. aku dah malas dah time tu, lantak korang la.. tapi ade sorang mamat ni (izz cakap dia org canada), muka dia merah giler sebb marah and dia sound laki yahu** tuu... "you guys seriously??".. masa tu la aku tahu dorang ni takleh cakap bi. laki yahu** tu just tunjuk beg dia yang banyak2 nk kate barang org yg beratur kat belakang tu ade kat dia... ape2 la.. yang penting lepas ni kalo jumpe tepi jalan mmg dah leh cam dah puak2 nii... bukan kita je tak suka dorang, bangsa2 lain pon ramai tak suka yahu** nii...okay, yg ni cerita masa balik uk.


Sabiha Gokcen Airport, Istanbul
cerita masa nak keluar uk pon agak nightmare jugak .. kitorang hampir terlepas flight..kitorang antara yg last sampai kat gate. kalo lambat 5 minit memang habisssss ler.. sebab ade 6 orang budak melayu kat yang beratur belakang kitorang terlepas flight... dah sampai istanbul baru tahu yang dorang terlepas flight dari kawan2 dorang yang lain.. masa tuu ,, memang terkejut dan bersyukur giler kat Allah sebab Allah izinkan kami jejakkan kaki di bumi Istanbull..alhamdulillahhh dah selamat balik dah pon,..... pengajarannnye kalo naik flight pagi2 hari tuu, memang kene pergi gate awal sebab kat security, que sangat panjang and semua orang nak kejar flight masing2.. kat check in counter pon penuh orang.. alhamdulillah, Allah ilhamkan idea untuk mintak kat pegawai tu untuk skip line sebb gate dah nak tutup.. sangat2 bersyukur dengan perancangan Allah....

Yang pasti setiap yang berlaku ade hikmahnyer....Allah set yang terbaik untuk kita. kita sebagai hamba haruslah sentiasa fikir positif atas dugaan yang Allah berikan...