About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Sunday, 30 December 2012

Istanbul Day 3

Assalamualaikum..

alhamdulillah... Hari ketiga pon bakal melaburkan tirai.. sobs.. rase tak nak balik UK.... best sangat dok Istanbul nii..bumi yang menyaksikan kemenangan dan kejatuhan kuasa2 hebat.. Hari ni, plan yang dirancang kurang menjadi disebabkan hujan rintik-rintik dan mendung sepanjang hari.. plan asal nyer nak pergi naik cruise sepanjang selat Bhosphorus.. semangat siap2 hari nii.. kalo hari panas macam semalam memang terbaik lah nak capture gambar2 best.. tapi Allah maha perancang.. so kitorang tukar plan.. kitorang pergi Eyup.. Eyup ni sebuah city di Istanbul, named after seorang sahabat Rasulullah SAW selepas Rasulullah berjihrah ke Madinah..seorang yang berasal dari madinah, dari kaum ansar. Boleh baca lebih lanjut tentang Abu Ayup Al-Ansari Radhiallahuanhu lepas nii... menarik kisahnya..

alhamdulillah.. hari ni dapat melawat beberrapa lagi tempat:
1) Dolmabahce Palace
2) Taksim Square
3) Eyup el-ansari mosque
4) Eyup el-ansari mausoleum
5) Hagia Sofia and Blue Mosque (night view)

semalam kitorang melawat Topkapi Palace, Hari ni Dolmabahce Palace.. Kalau semalam tu, istana nya ala-ala al-hamra. tapi, dolmabahce niiii, dah macam bangunan parliament london dah dari luar.. sangat-sangat cantiikkk dan besar gilerrr... istana topkapi sangat sederhana, menunjukkan kesederhanaan sultan masa tu.. selepas tu, istana Dolmabahce dibina.. it took 15 years! dibina oleh arkitek Armenia, Garabet Balyan di bawah arahan Sultan Abdul Majid 1 bermula 1843-1856.. dah tak nampak dah islamic arts dalam istana nii... sebab masa pembinaan tu, dorang dah start guna element barat. so, interior istana ni memang english style. Yang paling menyerramkan and tak sangka sangat ialah tour guide tu bawa masuk kitorang ke dalam bilik tido Kamal Attarturk where he died! aawww seram giler rase time tuuu... rase tak percaya pon ade. yelaa masa kecik2 dulu mak cerita pasal kejahatan kamal attarturk and macam mana Allah siksa dia sebelum dia matii.. Allah hantar seekor nyamuk jer. hahh tak sangka pulak hari ni i pergi tengok tempat tido dia, tempat dia mati. seram rase.. nak tau lebih lanjut pasal istana ni boleh ler search pasal sejarah dolmabahce palace. ni istana last pemerintahan kerajaan uthmaniyah.. selepas kejatuhan kerajaan Islam uthmaniyah, sultan terakhir dihalau dari istana ni.. from my point of view, pembinaan istana ni ialah suatu pembaziran wang yang sangat besar. nak tau nilai istana nii, sila la google.. nilai dia sama dengan 35 tan emas! istana ni sangat2 besar dan sangat2 mewah... masa masuk tadi rase macam perghhh mewah nye raja2 time niiii... harga lampu kat hall je 10 ribu pound. memang lawa laaa... tapi MEMBAZIR...i would say.




Taksim square nii kalo kat malaysia kira ala-ala central KL laa.. ade tugu negara kat situ, ade kedai yang banyak2 along the street.. mula-mula ingatkan macam putrajaya, tapi tak.. tukar, macam KL. sebab dia bukan tempat pentadbiran pon.. tempat datang amek2 gambar, shopping2, main dengan burung.. okay laaa... first time jumpa gereja kat sinii.. ade jugak rupanyer..




then, disebabkan cuaca masih mendung. kitorang pergi eyup. asalnyer nak pergi melawat and solat di masjid eyup el-ansari.. tapi, tak sangka sangat2 ade makam abu ayyup al-ansari kat depan masjid.. subhanallah... again, tak percaya rasa.. ni first time dalam hidup melawat makam sahabat.. alhamdulillah atas peluang yang Allah berikan nii... abu ayup yang suruh dia dimakamkan di situ, di kawasan berhamiran dengan kubu constantinople. tadi, turun2 ferry .. jalan sikit dah sampai masjid eyup.. makam eyup memang sangat2 dekat dengan laut, kubu constantinople masa tu.. subhanallah.. persoalannya, macam mana abu ayup ni boleh ade di Constantinople? sila la baca sejarah abu ayup nii...  sangat hebat!!! subahanallah...




then, bila hari dah gelap..kitorang teringin nak tengok blue mosque malam-malam... so, kitorang pergi balik ke area sultanahmet.. sangat2 cantikkk.. rase macam taknak balik uk! esok inshaAllah nak solat maghrib dan isyak di masjid biru..




tu je lahh untuk hari niii.. alhamdulillah. perjalanan hari ni menyebabkan kitorang sama-sama nak baca balik pasal kronologi pemerintahan turki uthmaniyah niii.. okay.. dah lewat! 

semoga bermanfaat! 

salam dari Istanbul
29 Dec 2012

1 comment: