About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Saturday, 29 December 2012

Istanbul Day 2

Assalamualaikum..

Alhamdulillahhh hari ni dapat melawat 4 tempat yang best2..

1) Topkapi Palace
2) Hagia Sophia
3) Blue Mosque
4) Grand Bazaar

kalo nak tengok gambo, boleh ler usya facebook saye..ade few photos dah diupload tapi a bit blur sikit gambo tu after masuk facebook...fikir2 balik, maybe sebab saye zoom sikit gambo2 tu untuk fit into the frame.. aishh nak jugak edit gambo kan... end up tak lawa mana pon. :D alhmadulillah, best sangat hari ni dapat tengok bangunan yang sangat gah!

Topkapi palace ni kalo kat Andalusia dia lebih kurang macam Alhamra palace.. Alhamra bani umaiyah punya, yang ni bani Uthmaniyah... sebuah istana yang sangat2 besar dan sekarang dah jadi muzeum.. hari ni memang ramai sangat pelancong kat area sultanahmet.. rase macam tahun melawat Turkey pulak.. rase bangga dapat tengok pedang2 khulafa' ar-Rasyideen, pedang Rasulullah, serban nabi Yusuf dan banyak lagii...  Satu persamaan antara Topkapi dan Alhamra (from my observation) ialah permandangan dari istana.. kita boleh nampak city dari Istana.. masa pergi Alhamra dulu, saye diceritakan sultan2 zaman dahulu ni, dorang memang nak tengok bandar2 dari istana..dari alhamra, kite boleh tengok bandar2 sama macam dari istana Topkapi...

view from Topkapi Palace
Hagia Sophia sangat2 gah! kagum sangat dengan struktur binaan.. bangunan niii sangat2 lama..dibina 1400 tahun yang lalu sejak zaman Rom sebagai sebuah cathedral.. tapi masa tu binaannya menggunakan kayu. then, kerajaan Byzentine bina semula guna batuu.. then, kerajaan Uthmaniyah renovate dan dijadikan masjid... sampai zaman dot dot dot tuu.. malas nak taip nama bapa sekular tu, dia jadikan museum.. sampai la sekarang..

Hagia Sophia, Istanbul
Blue mosque sangat-sangat cantik dari luar dan dalam..hari ni pergi siang, esok nak pergi malam pulak.. satu benda yang best hari ni is that pelancong2 yang datang sangat menghormati masjid nii... kelakar pulak tengok orang putih semua pakai tudung sebab nak masuk blue mosque. :)) alhamdulillah, bila duduk kat Istanbul niii, walaupon ramai sangat pelancong sampai tak boleh nak beza local dengan pelancong, tapi yang bestnyer masjids are everywhere... kat satu tempat tuuu, dengar azan berturut2. dapat rase keindahan Islam melalu banyak2 masjid... setakat ni tak nampak lagi church kat sini..


Grand bazaar.. memang tak larat laa nak jalan seluruh bazaar.. kaki dah lenguhhh.. aim nak beli sourvenir jerr untuk family and kawan2 :)) thanks to hubby sebab hadiahkan saye sehelai pashmina buatan Turkey sebagai kenangan :D sayang hubby!

Selesai hari kedua...

Plan nyer nak balik hotel jap letak barang then nak pergi blue mosque waktu malam pulak... end up tak larat dah nak keluar.. fell asleep..




okay.. sebelum tido, nak share favourite photo of the day:

Sweet memories in Hagia Sophia, Istanbul..
Honeymoon






1 comment: