About Me

My photo
Sheffield, England, United Kingdom
Hamba Allah yang berusaha mencari ilmu demi mencapai redhaNya. Seeru a'la barakatillah..

Tuesday, 5 March 2013

How do you define common sense?

Assalamualaikum wbt :)

Pagi tadi (waktu England), pukul 9 am, as usual, Tuesday morning mesti terbangung lambat, kelas pukul 9 am, bangun pukul 8.30 am.. but manage to arrive puctually :) magic kan? haha.. actually jalan kaki 5 minit je.. hehe

Tiap2 minggu boleh kata hampir separuh tak hadir ke kelas tu.. kenape? actually, module yang kitorang wajib ambil ialah."project management and Human resource management" .. how does it sound? it sounds so theoretical. isn't it? hehe.. memang quite boring pon kuliahnye sbb belajar theory.. what to do.. tapi, kalo layan perasaan ngantuk, semua kerja tak jadi kan? kita kena pupuk rasa bersyukur sebab Allah mengurniakan kita kemampuan, khudrat, cukup sifat untuk pergi ke kelas (menuntut ilmu).. ramai di luar sana nak menuntut ilmu, tapi Allah uji dengan macam2 ujian yang menyebabkan seseorang tu tak mampu nak keluar menuntut ilmu... for me, that is one way to show our gratefulness to Allah.. selain itu, kita yang disponsor oleh kerajaan hampir satu juta ringgit nii... ehem2.. tak rasa ke kita ni amanah rakyat? duit sape berjuta2 tu? duit BN? dah tentulah duit rakyat... kalo fikir dalam2.. err satu amanah tuuu... but, anyway, semua dah adult, people have their own way to do their responsibilities... but, bear in mind that kerajaan bayar around 14 000 pound per year for your tution fee ok! untuk ape 14 000 pound tu? untuk kita boleh pergi kelas la... (fikir2kan).. but still, people think in their own way.. banyak yang kata, err kelas tu boring gila kot, kalo belajar sendiri lagi berkesan,... anyway, you choose, you decide :)) so long as kita dapat berkhidmat sebagai seorang teknokrat selepas graduate kan? ke guane?


Back to the topic... ade satu ayat yang lecturer sebut tadi yang membuatkan aku rase tertarik :) ayat tu lebih kurang macam nii:

"when you and your teams have different ideas for something, dont say that your idea is common sense because common sense is different for different people"

i was like,.. Oooo.. rase macam ilmu baru pulak. sebab selama ni bila work in group byk jugak aku guna ayat macam ni .. "make sense rite?" or " it's common sense. " or " err..obviusly sounds sensible" .. hehe banyak sangat main dengan sense niii... jangan sampai awak sorang2 yang rasa benda tu make sense sudah la kan? haha...

so, point yang aku dapat hari nii ialah : common sense is different for different people. kadang2 kita rasa kita punya idea paling make sense, kita yakin idea kita lah yg betul, tapi tak semestinya.. so, pengajarannya di sini.. bila berlaku lain2 pendapat, kita cuba dulu dengar explanation daripada pendapat yag lain tuu..then, baru kita bagi feedback. sebab kadang2 bila, kita terbagi feedback sebelum sempat tuan punya badan express the actual idea behind the idea, secara tak sedar kita telah stop orang tu untuk explain further. mana tahu idea orang tu sebenarnya yang terbaik, walaupon it sounds horrible at first :) hhmm... something to ponder. lepas niii, kena cuba amalkan effective communication :)

happy to learn something :)

take care semua :) seeru a'la barakatillah, semoga Allah meredhai kita. Allahumma amiiin...


No comments:

Post a Comment